23948sdkhjf

127 millioner kubikmeter søvand skal levere varmen

Furesøens 127 millioner kubikmeter søvand kan blive fremtidens energikilde. Ingeniør Henrik Lynghus foreslår at udvinde energi ved at sænke søens temperatur en grad.

Klimaændringerne har de seneste år varmet søerne op og har forvandlet det normalt så kølige badevand ved Furesøbad til fremtidens energikilde.

Ingeniør Henrik Lynghus har arbejdet med klimatilpasning i hele sin karriere og ser muligheder i søens varme vand. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- I princippet skal man bare have et varmepumpeanlæg for at sænke søens temperatur. Det er fuldstændig samme teknik, som vi kender det fra jordvarmeanlæg, forklarer Henrik Lynghus og fortsætter:

- En grov analyse af et sådant system antyder, at man ved afkøling af søens vandvolumen med blot en grad kan udløse energi svarende til knap 150 millioner. kilowatt-timer. Et almindeligt velisoleret parcelhus kræver typisk 10.000-15.000 kilowatt-timer til opvarmning og varmt brugsvand. Furesøen alene vil derfor med en afkøling på én grad kunne levere varmeenergi til 10.000-15.000 boliger – altså varme nok til så godt som alle boliger i Furesø Kommune, siger Henrik Lynghus til Frederiksborg Amts Avis.

Som bonus vil en sænkning af temperaturen have en gavnlig effekt på Furesøens miljø. Lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening er positive.

Forelagt det spændende forslag fra Henrik Lynghus inviterer borgmester Ole Bondo Christensen (S) prompte til et møde på rådhuset.

- Der vil være en række juridiske, tekniske og miljømæssige spørgsmål, man i givet fald skal have afklaret. Og så skal økonomien også hænge sammen. Jeg vil gerne tage en snak med Henrik Lynghus sammen med forvaltningen om mulighederne, siger Ole Bondo Christensen (S).

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.222