23948sdkhjf

Kommuner sætter fokus på efterslæb i vejafvanding

Kommunerne sidder på en veritabel "rørbombe" af kommende udgifter til renovering af stikledninger i de kommunale veje

Det skønnes at op mod 2.000 kilometer veje i de danske kommuner bærer på et efterslæb, når det gælder renovering af de stikledninger, der går fra risten i siden af vejen og ud til kloakken - de såkaldte vejbrønde. Dem er der ca. 500.000 af på landsplan, så det kan blive en dyr affære.

Det skriver Aarsleff Rørteknik i en pressemeddelelse.

Flere og flere kommuner er dog blevet opmærksomme på behovet for velfungerende vejafvanding og at de med rettidig omhu kan planlægge og vedligeholde væsentlig billigere. Det kan nemlig betale sig at gå fra at foretage dyre akutreparationer, der finansieres via driftsbudgettet, til at sætte problemerne på den politiske dagsorden og systematisere indsatsen.

En rundspørge blandt ca. 40 af landets 98 kommuner som Aarsleff Rørteknik har gennemført, bekræfter nødvendigheden af at få løftet behov for udbedring af skader på ledninger under jorden op i øjenhøjde.

Dermed kan beslutningstagere forholde sig til omfang og økonomiske konsekvenser for et planlagt vedligehold og tage ansvar for bedre udnyttelse af borgernes skattekroner.

I dårlig stand
I bl.a. Næstved har man valgt at gribe fat i problemet og skaffe sig et overblik over tilstanden i vejafvandingssystemerne.

Her har inspektioner nemlig vist at ledningsnettet flere steder er rigtigt dårligt og nogle steder brudt sammen. Derfor har lokalpolitikerne i kommunen fra 2019 afsat tre millioner kroner årligt i anlægsbudgettet for at sikre en planlagt og effektiv vedligeholdelse.

- Vi havde en formodning om, at det stod galt til, men vi har ikke afsat økonomi tidligere til at tage ordentligt hånd om det. Derfor har vi kun foretaget akut brandslukning uden egentlig at have overblik over de konkrete og mere dybtliggende skader, siger Morten Toft Hansen, Park- og vejchef i Næstved Kommune i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Med de øremærkede midler kan vi nu foretage en målrettet og langsigtet vedligeholdelse af vores brønde og stikledninger.

Politisk usexet
For Park- og vejchefen i Næstved Kommune er anlægsbevillingen lidt af en sejr.

- Rent politisk er der ikke meget fokus på noget så usexet som ledninger under jorden. Det kan umiddelbart være svært for borgerne at se, hvad pengene går til, hvorfor det kan være svært at få tilkendt midler. Vi er derfor stolte over, at vi har fået tildelt en anlægningsbevilling til vejafvanding på baggrund af de undersøgelser, vi har fået foretaget af vores stikledninger, siger Morten Toft Hansen og tilføjer:

- Vi forventer, at det vil få afgørende betydning for de mennesker, der bor i landområderne. De vil opleve færre gener. Vi har haft tilfælde, hvor borgere har fået kloakvand ind i husene, fordi vejafvandingen har været for dårlig, og det undgår vi nu, fordi vi har midlerne til at undersøge og udbedre skaderne ordentligt.

Mange akutte skader
Et andet godt eksempel er Københavns Kommune, der siden 2007 har arbejdet systematisk med at sikre og udbedre de af kommunens 44.000 vejbrønde og stikledninger, som var i dårlig eller kritisk tilstand.

Den indledende undersøgelse af kommunens stik til vejbrønde viste, at omkring 44 pct. af ledningerne var behæftet med fejl, mens omkring 16 pct. havde akutte skader. Samme skadesbillede er konstateret i Odense Kommune hvor over 100 kilometer hovedledning med tilhørende stikledninger er inspiceret.

Hvis man antager, at det samme forhold gør sig gældende på landsplan, kan hen mod 2.000 km stikledninger fra vejbrønde have behov for renovering, heraf op mod 800 km akut. Et flertal af kommunerne har ikke det fulde overblik over tilstanden, og nedprioriterer behov for vedligeholdelse. Dette skyldes ofte manglen på nødvendige ressourcer og den nødvendige synliggørelse af udfordringerne under jorden.

Bekræfter billedet
- For rigtig mange kommuner kommer det som en overraskelse, at ledningernes tilstand og kvalitet er så dårlig. Der bliver heldigvis flere og flere kommuner, der arbejder med en målrettet indsats for vedligeholdelse af stikledninger, forklarer Morten Andersen, markedsansvarlig for vejafvanding hos Aarsleff Rørteknik, i samme pressemeddelelse. Han bistår en række kommuner med at få overblik over tilstandene.
Sigh

Læs mere: Tårnby Kommune finder genvej til kloakdata

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094