Kvalitet hjælpes frem i udbudslov
Den 1. juli får kvalitet en større rolle i bedømmelsen af licitationsbud til stat, regioner og kommuner.
Et bredt flertal bestående af alle Folketingets partier bortset fra Enhedslisten vedtog tirsdag ændringer i udbudsloven, som indfører evalueringsmodellen, det vil sige at parametre og kriterier fastlægges i udbudsmaterialet.
Kernen i lovændringen er at fjerne risikoen for, at kendskabet til pris utilsigtet påvirker vurderingen af kvaliteten af de indkomne tilbud, når den anslåede værdi af bygge- og anlægskontrakter er over 350.000 kr.
Det offentlige skal være tydelige og klare i beskrivelsen af opgaven.
Samtidig får den ordregivende myndighed større tilskyndelse til at modstå fristelsen til at tage det laveste pristilbud, når kvalitet skal indgå i bedømmelsen, fremhæver erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
Gennemsigtighed
Evalueringsmodellen skal offentliggøres og giver dermed tilbudsgivere bedre mulighed for at indrette deres tilbud. Han taler om optimering af tilbud.
- Pligten til at offentliggøre evalueringsmodellen medfører gennemsigtighed for leverandørerne og kan på den måde optimere deres tilbud. Det bidrager til effektiv konkurrence om de offentlige kontrakter, hvilket vurderes at være det højeste mål for gennemførelsen af offentlige udbud, erklærer Rasmus Jarlov.
Byggeriet: Høj beløbsgrænse
Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Asfaltindustrien, Byggesocietetet, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Byggeri, Dansk Industri, SMVdanmark og Tekniq advarede forgæves inden lovforslagets fremsættelse om, at tærskelværdien på 350.000.000 kr. eksklusive moms er for høj.
Den levner kun få tilfælde, hvor det er lovpligtigt at vurdere kvalitet uden øje på prisen, anfører de otte organisationer.
Ikrafttrædelsen får vente til 1. juli, fordi regeringen har et princip om, at ny lovgivning som hovedregel skal træde i kraft 1. januar eller 1. juli af hensyn til erhvervsvirksomhedernes overblik.