23948sdkhjf

Hedensted Fjernvarme udvider med containerløsninger og mini-grid

Når Juelsmindehalvøens Almene Boligselskab (JAB) skal have varme ud til en ny udstykning på 33 huse på Dyrskuepladsen i Juelsminde bliver det via et helt nyt anlæg leveret af Hedensted Fjernvarme.

Egentligt havde JAB valgt individuelle varmepumper til de 33 boliger.

- Men fem minutter i tolv foreslår Hedensted Fjernvarme etableringen af et lille varmeværk og en fjernvarmeløsning til de 33 boliger. Det var så attraktiv en løsning, at vi valgte at sadle om, fortæller Henrik Alleslev, direktør i JAB.

To projekter sideløbende
Projektet i Juelsminde kommer til at bestå af en luft-til-vand varmepumpe, der i et lukket system skal cirkulere varmen ud til beboerne på Dyrskuepladsen og de 33 boliger. Det er dog ikke det eneste sted, at Hedensted Fjernvarme er ved at etablere en blok-varme-enhed.

- Vi har to projekter, vi kører sideløbende. Det i Juelsminde og så ét her i Hedensted. Det sidste er et projekt med 30 huse. Det ligger kun 1,7 kilometer væk, men det er stadig for langt til at lægge en ledning for 30 huse, siger driftsleder i Hedensted Fjernvarme Torben Alex Nielsen.

Anlæggene i henholdsvis Juelsminde og Hedensted er stort set identiske. De består af en containerløsning indeholdende en varmepumpe leveret af JF Køl i Vejle, varmeakkumuleringstanke og et ledningsnet leveret af Isoplus.

Modellen kan danne skole
Projektet på Dyrskuepladsen i Juelsminde er et led i Hedensted Fjernvarmes nye femårige strategi om at produktudvikle og nytænke fjernvarme.

’Juelsminde-modellen’ kan meget vel være med til at inspirere, danne skole og gavne mindre bysamfund, mener driftschefen.

-  Jeg har været med til at vende tommelfingeren nedad adskillige gange til at grave fjernvarmerør ned til mindre samfund, fordi vi var i tvivl om, hvorvidt det kunne betale sig. Men teknologien i eksempelvis store varmepumper er nu så god, at de er rentable i løsninger som i Juelsminde. Så jeg er ret begejstret for tanken om, at man etablerer en mindre, midlertidig central og forsyner med den, indtil der er volumen nok til, at vi graver os derud, siger Torben Alex Nielsen.

Varmecentralen er designet som en flytbar bygning, som nemt kan genbruges et andet sted.

- Der er tænkt levetid ind i hele konceptet, så varmecentralen her er aldrig spildt. Skulle distributionsnettet på sigt udvides, kan det også lade sig gøre, siger direktør hos Hedensted Fjernvarme Torben Alex Nielsen.

Hverken rigere eller fattigere
For JAB er løsningen fra Hedensted Fjernvarme langt billigere end løsningen med de individuelle varmepumper. Det er heller ikke noget Hedensted Fjernvarme kommer til at tjene penge på.

- Vi bliver hverken rigere og fattigere, men vi skal kigge nye veje. Vi har fået lavet en rapport, der viser at indskudskapaitalen fra de 33 huse i Juelsminde dækker udgiften til varmecentralen. Udgiften på rørledningerne hentes hjem over 15 år. Vi forventer jo at de holder i hvert tilfælde 50 år, siger Torben Alex Nielsen.

Hverken løsningen i Juelsminde eller i Hedensted er helt på plads endnu. Det forventer Torben Alex Nielsen sker i løbet af 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136