23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Dyrt og ineffektivt at annullere udbud

Selvom aftaleforholdene i bygge- og anlægssektoren er reguleret i alle ender og kanter, så opstår der ofte strid og tvister om kontrakterne. Og nu opstår striden endnu før der skrives kontrakt. Hver femte EU-udbud i branchen blev således annulleret i perioden 2016-2017 og typisk var det kommunerne som ordregivere der annullerede mest - og oftest med begrundelsen "for lidt konkurrence" eller "ingen konditionsmæssige bud".

Det lyder lige så ineffektivt som dyrt. Det koster trods alt en hel del penge at forberede et EU-udbud - og det koster de bydende entreprenørvirksomheder penge, når de skal regne tilbud. Hvis det hele så ikke bliver til noget, så er det penge, som samfundet kunne have fået flere veje og bygninger for, der forsvinder op i den blå luft.

At en kommune af og til vurderer, at der på en opgave ikke er tilstrækkelig konkurrence eller at tilbuddene ikke er konditionsmæssige er helt i orden. Men, at det er så mange udbud der annulleres af den årsag er helt barokt. Som Dansk Byggeris erhvervspolitisk direktør, Torben Liborius, fremhæver her i avisen, så må de overslag kommunerne laver være helt skæve og ude af trit med markedet.

Måske skulle kommunerne få sig nogle mere effektive kalkulationsprogrammer - eller endnu bedre: De bør alliere sig med professionelle rådgivere, som har fingeren på pulsen.

Og så handler det jo i sidste ende om budgetlægning. Det er bestemt ikke en nem disciplin i kommunerne, hvor enhver byrådspolitiker forsøger at sætte sit aftryk.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11