Byerne skal udvikle Vestkysten
Der bor godt en halv million mennesker langs den danske vestkyst.
Men selv om knap 18 mio. gæster besøger den 550 km lange, åbne kyststrækning årligt, halter vestkysten stadig efter for eksempel Nordtyskland som destination. Men dette uindfriede potentiale skal der nu gøres noget ved.
- Udvikling af Vestkysten er mere end skumsprøjt, sommerhuse og tilfredse turister - det handler også om stedbundne arbejdspladser og levende lokalsamfund, siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania, i en pressemeddelelse.
Indsatsen
Bevillingen på 40 millioner fra Realdania vil løfte projekter med medfinansiering fra kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme og andre fonde for over 100 mio. kr.
Udviklingsplan for Vestkysten peger på 18 særlige feriesteder og kystbyer, hvor udviklingen skal koncentreres – alle de planer og projekter, der bliver støttet af Realdania gennem den nye vestkystindsats, skal tage udgangspunkt i de udvalgte steder. Samtidig skal alle projekter i relation til den nye vestkyst-satsning leve op til de seks udviklingsprincipper fra Udviklingsplan for Vestkysten. I løbet af foråret vil det være muligt for vestkystkommunerne at byde ind med konkrete projekter. Kilde: Realdania |
- I Realdania vil vi gerne være med til at skabe grundlag for levedygtige lokalmiljøer, og vi tror på, at effekterne af en målrettet indsats i kystbyerne vil sprede sig som ringe i vandet til gavn for både befolkningen og de mange gæster, der årligt besøger vestkysten, tilføjer hun.
Udviklingsplan for Vestkysten
Realdania har bevilget 40 mio. kr. til udviklingen af den jyske vestkyst og millionerne kommer i forlængelse af - og som en naturlig udmøntning af - Udviklingsplan for Vestkysten, som blev lanceret i sommeren 2018.
Planen skaber en fælles prioritering på tværs af kommunale skel, der tegner en samlet ambition for turismen frem mod 2025, og er udarbejdet af 11 kommuner, tre regioner, Dansk Kyst- og Naturturisme samt Realdania.
- Byerne har nu en mulighed for at løfte potentialet på den smukke kyststrækning. Realdanias indsats er et godt udgangspunkt, men det er op til kommunerne at gå forrest i det fortsatte arbejde med at tiltrække flere private investeringer i infrastruktur, naturoplevelser og bymiljøer. Den tilgang har fungeret rigtig godt i blandt andet Tyskland, siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme, i pressemeddelelsen.
I den nye indsats vil Realdania i samarbejde med kommunerne og Dansk Kyst- og Naturturisme styrke en bæredygtig udvikling af udvalgte vestkystbyer i forlængelse af udviklingsplanens ambition om vestkysten som samlet destination.
Kommunerne kan byde ind
Konkret vil der blive udarbejdet strategisk-fysiske planer for fem til otte feriesteder langs den jyske vestkyst.
I forlængelse heraf vil Realdania medfinansiere 4-6 fysiske enkeltprojekter samt et wayfinding-projekt.
- Vi vil støtte fysiske projekter, der binder natur, byliv og mennesker sammen. Som et eksempel fra en anden del af landet har man i Marielyst på Falster skabt et samlingssted på det gamle torv ved hjælp af et nyt "gulv" af egetræsplanker. I Søndervig indbyder en ny sandplads til aktiviteter i børnehøjde. Det er projekter, Realdania tidligere har støttet, der giver et kvalitetsløft til en kystby til gavn for borgere og besøgende, udtaler Nina Kovsted Helk i pressmeddelelsen.
I løbet af foråret vil det være muligt for vestkystkommunerne at byde ind med konkrete projekter.
brahe