LICITATIONEN MENER: Tæt dialog med byggeriet skal sikre effektive sygehuse
Statsministeren fortjener ros for sit udspil til en reform af sundhedsvæsenet. Det er en både modig og visionær plan, hvor det bærende element faktisk er noget så jordnært som at skabe bedre vilkår for patienterne. Til gengæld er der så tilpas mange løse ender i forslaget, at denne fokus må forventes at blive mere og mere sløret i takt med de forestående politiske forhandlinger.
Ud over at pille ved de demokratiske grundelementer, så betyder det næppe det helt store at nedlægge de fem regioner og regionsråd, som vi kender dem i dag. Regionsrådene har ikke diskvalificeret sig i større omfang end mange kommunalbestyrelser og politiske udvalg på Christiansborg, hvor ridtet på den politiske kæphest ofte tramper sund fornuft under fode.
Om det bliver bedre, når ansvaret fremover blandt andet lægges over på fem regionale sundhedsforvaltninger kan kun tiden vise. Sporene skræmmer og regionsrådene efterlader en køkkenmødding af betændte sager. Det gælder for eksempel beslutningen om ikke at invester i it-systemer som kan tale på tværs af de fem regioner. Og det gælder de voldsomme forsinkelser på en stor del af de igangværende sygehusbyggerier.
Hvis reformen skal nå i mål er det derfor vigtigt også at tænke ud af boksen, når det gælder tæt samarbejde og dialog for eksempel med entreprenører, rådgivere og leverandører i byggeriet. Gerne i konkurrenceform som hidtil, men med øget fokus på at skabe bedre vilkår for patienterne. Det er jo trods alt derfor vi har et sundhedsvæsen.