23948sdkhjf

Kongens Nytorv får sine lindetræer tilbage

Genetableringen af Kongens Nytorv er i fuld gang. Onsdag plantede byens overborgmester og elever fra Christianshavns Skole Krinsens første lindetræ

Mens metrostationerne under jorden færdiggøres, arbejdes der også ivrigt i gadeplan med at gøre Cityringens stationspladser klar, så områderne kan afleveres tilbage til byens borgere og gæster.

På Kongens Nytorv er brolæggere i gang med at få cirka 900.000 brosten sat sammen i det rette mønster, og nu plantes i alt 80 træer af sorten kejserlind ud på Kongens Nytorv, så den velkendte oval af træer bliver genskabt.

Sådan går det under jorden

Cityringen er cirka 15,5 kilometer lang (to tunnelrør hele ringen rundt), og 17 underjordiske stationer forbinder Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Vesterbro og City.

Cityringen ventes at åbne til sommer, og med den nye metrolinje M3 tager det blot:
Tre minutter at komme fra Kongens Nytorv til Østerport
Tre minutter til København H
Elleve minutter til Nørrebros Runddel

Kongens Nytorv station bliver den eneste station, hvor det er muligt at skifte mellem alle fire metrolinjer (M1, M2, M3 og M4). Med åbningen af Cityringen bliver Kongens Nytorv station Danmarks tredjestørste station med forventet 90.000 daglige påstigere.
Fra metrostationen under Krinsen tager de to metrotunneler et gevaldigt dyk ned under Magasins kælder. Det er den stejleste ”bakke” i Københavns metro med en hældningsgrad på seks procent.
Tunnelrørene er anlagt 1,5 meter over de eksisterende metrotunneler (M1 + M2) og fire meter under Magasins fundament.

Det første træ blev plantet på Krinsen i dag af Københavns overborgmester Frank Jensen med god hjælp fra elever fra 1. klasse på Christianshavns Skole.

En grønnere by
- Nu får vi genskabt Kongens Nytorv med de ikoniske grønne træer, og jeg er sikker på, at både københavnerne og byens gæster ser frem til at få hele Kongens Nytorv og Krinsen tilbage. Cityringen er et gigantisk anlægsprojekt, der fortsætter udviklingen af København som en grøn og klimabevidst storby, hvor vi nemt og hurtigt kommer rundt uden bil.

- Det bliver fantastisk, når vi til sommer kan tage den nye metrolinje i brug, siger Frank Jensen.

De 80 lindetræer, som fremover skal pryde Kongens Nytorv, blev købt i Hamborg i 2013, og har siden stået på Birkholm Planteskole i Allerød, hvor de nu er vokset sig godt syv meter høje.

Træerne har været i kærlig pleje og er blevet beskåret, så træernes grene udgør tydelige "etager". Det specielle design har tråde til gamle dage, og opgaven med byrummet på Krinsen er i det hele taget at genskabe pladsen, som den var.

Københavns og Frederiksberg Kommuner har, som led i bestræbelserne på at gøre byen endnu mere grøn, valgt, at der i alt skal plantes 772 træer ud på Cityringens pladser. Det er væsentligt flere træer, end der var før metrobyggeriet gik i gang.
Kaptain

Rundt om Krinsen

Ordet kommer af det gamle navn for kreds: Krins. På Kongens Nytorv plantedes i 1688 en krans af lindetræer, der omgav et ovalt haveanlæg omkring Christian 5.s rytterstatue.

Krinsen blev fjernet i 1749 til fordel for en eksercerplads, og fire trægrupper plantedes omkring 1860, mens Krinsen genplantedes 1914-15 med elm.

I 1998 var træerne så plaget af elmesyge, at de måtte fældes.
Det blev genstand for offentlig debat, om træerne skulle genplantes, eller om pladsen skulle gøres lysere og mere åben uden træer. Det endte med, at 80 lindetræer blev plantet om Krinsen
i efteråret 2001.

I juni mødes mange nye studenter fra Københavnsområdet og danser om rytterstatuen. Traditionen er over 100 år gammel.

Om vinteren har der været tradition for at omdanne Kongens Nytorv til en stor skøjtebane, hvor man gratis kan løbe rundt om Krinsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297