23948sdkhjf

Nyt københavnsk kulturcenter med bæredygtighed i højsædet

Kildevældsskolen på Ydre Østerbro i København skal fremover være samlingspunkt for bydelens kultur- og idrætsliv. Den bevaringsværdige skole gennemgår i øjeblikket en omfattende helhedsrenovering. Som led i projektet etableres en tilbygning, som skal huse et nyt bæredygtigt kulturcenter, Kulturcenter Kildevæld, på knap 1.000 kvm. 

Kulturcenter Kildevæld lever op til en række skærpede krav om bl.a. energioptimering og miljøvenlige byggematerialer. Derudover skal Kulturcenter Kildevæld overholde Bygningsklasse 2020. 

- Jeg oplever, at flere og flere kommuner viser interesse for vugge til vugge-konceptet samt miljøvenlige, bygbare og holbare løsninger. Kommunerne er villige til at betale for disse løsninger, selvom de ikke nødvendigvis er de billigste, fortæller Martin Skou, der er administrerende direktør hos Skou Gruppen, som har fået tildelt hovedentreprisen på byggeriet.

Byggeriet er tegnet af Kant Arkitekter i samarbejde med Effekt og Thing Brandt Landskab. 

- Københavns Kommune har stillet en række krav, der i høj grad tilgodeser miljøet. Bl.a. stiller kommunen krav til bygningens energiforbrug, materialevalg og forbrug i bygningen samt optimal udnyttelse af ethvert areal, forklarer Ann Kristin Kier, der er arkitekt og byggeøkonom hos Kant Arkitekter. Fra start er der fokuseret på at udnytte tiltag, som er driftsmæssige neutrale, når bygningen står færdig, og som passivt medvirker til at holde energiforbruget på et minimum. 

Synergi mellem skole, park og kulturcenter
Det nye Kulturcenter er blevet indrettet med et lille bibliotek med tilhørende caféområde med anretterkøkken, en bevægelsessal med omklædning, mødelokaler til kulturelle arrangementer og værkstedsfunktioner, som københavnerne selv har været med til at udvikle. Desuden etableres der et såkaldt klimarum – en slags havestue, hvor Kildevældsparkens natur trækkes med ind. 

- Vi har foretaget en gennemgribende renovering af skolen. Vi har blandt andet slået flere lokaler sammen og skiftet bygningens tag. Klasselokalerne, der tidligere var slidte og mørke, har desuden fået skiftet vinduer, fået nye glasvægge og friske farver på væggene, så de fremstår tidssvarende, inspirerende og imødekommende, siger Martin Skou.  

Kulturcenteret har i alt kostet 35 millioner kroner at bygge. Lokale- og Anlægsfonden har bidraget med fem millioner kroner. Byggeriet forventes færdigt i sommeren 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125