Britisk træmand med grønt budskab
- Vi måtte sælge nogle af vores børn. Men så fik vi også råd til at ombygge og flytte ind i vores nye tegnestue.
Han er alt det, man forbinder med engelsk humor og en lidt ironisk distanceret attitude.
Men tag ikke fejl af den charmerende britiske arkitekt Andrew Waugh. Bag den skægge sarkasme gemmer sig et indædt og indigneret forsvar for at bygge med sund fornuft, ditto materialer samt at kunne efterlade en klode i nogenlunde stand til vores børnebørn.
Som han scenevant indtager Forum i København med sit budskab om bæredygtige boliger, højhuse, kontordomiciler og fabrikshaller, handler det meget om træ, der, ifølge ham, er fremtiden og en nødvendighed, hvis vi skal have styr på klimaproblemerne og skabe mere effektive byggeprocesser.
- Vi skal ikke skrabe vores byggematerialer af jordens overflade eller bore efter det. Vi skal bruge det, der vokser direkte op af jorden, siger han til Arkbyg, da vi møder ham på den velbesøgte Building Green-messe i København.
Et budskab til branchen
Han driver det London-baserede arkitektfirma Waugh Thistleton Architects sammen med kollegaen Anthony Thistleton-Smith.
Andrew Waugh kom til Building Green i håbet om at kunne inspirere til efterfølgelse og med et klart budskab til branchen:
- Vi har opført vores bygninger på samme måde i over hundrede år. Vi bliver ikke bedre, og det gør intet godt for klimaet. Derfor er vi nødt til at kigge på vores materialer på en anden måde.
Arkitekter kan være del af problemet
Andrew Waugh har også et ganske klart svar på hvad, der i hvert fald i Storbritannien er en af de største forhindringer for endnu mere træ - eller måske rettere CLT, Cross Laminated Timber - i byggeriet:
- Det er arkitekterne.
- I kraft af uddannelse og selvforståelse har arkitekter aldrig følt sig som en del af den øvrige byggeproces. Derfor oplever jeg langt større lydhørhed for ideer om træbyggeri hos investorer, developere og entreprenører. Især de sidstnævnte oplever, at træ er langt lettere - bogstavelig talt - at bygge med, end beton og stål. Og at det går langt hurtigere, siger han.
Unge ser potentialerne
Som stiftende partner i arkitektvirksomheden Waugh Thistleton Architects har han brugt de sidste 15 år på at fortælle om fordelene ved at benytte skovenes gaver til byggeindustrien.
- Det er tydeligt at mærke, at den yngre generation på universiteterne ser potentialet i træbyggeri. Det hænger utvivlsomt sammen med, at de mærker klimaforandringerne på nærmeste hold. Der er håb for fremtiden, men vi skal handle nu, hvis vi vil gøre en forskel. Arkitekter, der ikke gør det, er en del af problemet, siger han.
Og at han taler om en industri, er ikke tilfældigt. For efter at træet - der kommer fra certificerede skovbrug, som sikrer en bæredygtig nyplantning - er fældet, indgår det i et effektivt fabriksfremstillet modul, der lidt som i bilindustrien har samlet sig til en effektiv maskine.
En træ-revolution
I forhold til tempo giver Andrew Waugh et konkret eksempel på et aktuelt ni-etagers byggeri i England, som det er lykkedes seks mennesker at bygge på fem måneder. Uden at verdens skove blev voldsomt belastet af den grund: Byggeriet svarede til tre træer pr. person, som flyttede ind i ejendommen, fortæller han, og kalder den bølge af træbyggerier - som ikke mindst de skandinaviske lande er bannerfører for - for intet mindre en revolution i byggeriet.
Eller måske rettere en bæredygtig tilbagevenden til tidligere tiders træbyggeri, som i øvrigt også er sundere at opholde sig i.
- Undersøgelser viser, at mennesker i træbyggerier sover 20 minutter længere om natten og oplever færre helbredsproblemer, siger den britiske arkitekt.
Plant flere træer
Vi må koble materialevalg med en forståelse for naturen og det forhold, vi har til vores planet, mener han og tilføjer, at en af vejene til en bedre fremtid er at plante flere træer:
- Så mange, vi overhovedet kan. Og så skal vi stoppe med at bruge materialer, som ikke kommer igen af sig selv. Det efterlader os kun med store huller i vores dyrebare planets overflade. "And there is no Planet B", understreger den britiske arkitekt.
Waugh slår samtidig et slag for, at vi i langt højere grad skal lære kommende generationer om både klimaudfordringer og CLT, der også har fået et langt bedre ry blandt myndigheder og brandfolk, som byggemateriale.
Ud over at arbejde med træ i sin arkitektur underviser Andrew Waugh selv kommende arkitekter i hjemlandet. ///
Artiklen er en del af temaet arkbyg.