Halvanden meter der bliver danmarksberømt
Med Tingbjergs nye bibliotek og kulturhus har tegnestuen Cobe cementeret deres ambition om at skabe arkitektur som en social motor for fællesskab og tryghed.
Med inspiration fra dansk arkitekturs modernisme har arkitekterne nyfortolket Tingbjergs arkitektur - og skabt et kulturelt samlingspunkt, som inviterer til interaktion og synlighed.
"Med en ambition om at skabe et nyt vartegn, skal biblioteket være det nye mødested for børn og voksne i alle aldre og kulturelle baggrunde, designet med udgangspunkt i borgernes ønsker. Målet er, at bygningen (..) skal understøtte borgernes sociale og kulturelle aktiviteter - og dermed bidrage til en positiv udvikling af bydelen."
Et unikt værk
Bydelen Tingbjerg nordvest for København blev tegnet og udviklet i 1950’erne af arkitekt og byplanlægger Steen Eiler Rasmussen og landskabsarkitekt C.Th. Sørensen.
Tænkt og tegnet som en moderne bydel med egen skole, kirke, butiksstrøg og boliger bygget af varme gule teglsten omgivet af grønne arealer. Bydelen skulle tilbyde københavnerne en øget livskvalitet væk fra efterkrigstidens indre by, der var præget af forurening og trange kår. Siden fik Tingbjerg et andet ry og rangerer i dag på regeringens ghettoliste. Men set ud fra et arkitektonisk perspektiv er bydelen i dag klassificeret som bebyggelse med høj bevaringsværdi og er ligeledes blevet et unikt værk i dansk arkitekturhistorie. Kulturhus og bibliotek er blevet til i et samarbejde mellem Københavns Kommune, boligforeningerne fsb og SAB med Cobe som arkitekt. |
Sådan lyder det i en pressemeddelelse om byggeriet i Tingbjerg, der har en helt særlig arkitektonisk historie og er skabt af nogle af Danmarks store arkitekter, Steen Eiler Rasmussen og landskabsarkitekt C. Th. Sørensen.
- Det er en kontekst, der forpligter. Vi har ønsket at skabe et nyt samlingspunkt, der på en gang respekterer sine omgivelser i form af materialevalg og formmæssig homogenitet, og som samtidig skiller sig ud. Facaden afspejler et hus, der vender vrangen ud og viser sine funktioner og tilbud frem til omgivelserne. Arkitekturen er tænkt som én stor invitation til at komme indenfor og desuden videreudvikle Tingbjergs særlige identitet, siger Dan Stubbergaard, der er arkitekt og grundlægger af Cobe.
Som en gammel sættekasse
Tingbjerg Bibliotek og /Kulturhus er en tilbygning til Tingbjerg Skole og tænkt som én stor skal med et skrånende tag, der hælder mod skolen, som kulturhuset er direkte forbundet til.
På det smalleste sted er bygningen blot halvanden meter bred. Med en glasfacade i skallens tragtformede åbning mod skolesiden er alle aktiviteter synlige udefra.
- Bygningens store glasfacade udspringer nemlig af idéen om en gammeldags sættekasse, hvor borgerne kan udfolde deres egne aktiviteter og arrangementer i forskellige fleksible rum, siger Dan Stubbergaard.
Sammenhæng med byen
Dermed har Cobe skabt et byggeri, der, ifølge arkitekterne, skaber en større sammenhæng og udveksling med den øvrige by samt videreudvikler den lokale identitet og historie.
- Desuden giver koblingen til skolen mulighed for vekslen mellem leg og læring for områdets børn og unge, både når skolen er åben og efter skoletid, lyder det fra arkitektvirksomheden.
Hjertet i bygningen er et åbent foyerområde, der er knudepunkt for al gennemgang i bygningen.
Forskudte etagedæk med nicher og balkoner over fire etager leder tankerne hen på en lille bjergby i flere niveauer, hvor der er mulighed for både at deltage i aktiviteter, betragte livet i bygningen, og hvor man kan trække sig tilbage og fordybe sig.
Med Tingbjergs arkitektoniske arv in mente, har Cobe valgt samme materialer, som findes i resten af området, nemlig de gule teglsten og de skrånende tage, for netop at hylde de historiske omgivelser. ///
Artiklen er en del af temaet arkbyg.