Byggeriet: Ny aftale om lærlinge rammer de forkerte
Virksomheder skal oprette praktikpladser ved statslige udbud helt ned til fem millioner kr. I dag er grænsen ti millioner kr.
- Langt hovedparten af den offentlige bygge- og anlægsaktivitet er allerede i dag omfattet af kravet af klausuler. Ved at sænke kravet til fem millioner kr. kommer der marginalt flere aktiviteter med. Men til gengæld bliver de små virksomheder, der i forvejen uddanner masser af lærlinge, mødt af unødigt bureaukrati og ufleksible krav. Det er ikke bare ærgerligt, det er også unødvendigt, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.
Virksomhederne skal nemlig ikke bare dokumentere, at de har ansat lærlinge. De skal også dokumentere, at de har haft dem med ude på den konkrete opgave.
Skærpede krav er dobbeltregulering
Dansk Byggeri er helt enig i, at der skal uddannes lærlinge til fremtidens arbejdsmarked. Men en lavere beløbsgrænse for klausuler er ikke et effektivt redskab til at fremme flere praktikpladser.
- Ikke nok med at flere uddannelsesklausuler giver dobbeltregulering for de virksomheder, som uddanner lærlinge i dag. Det vil formentlig heller ikke skabe ret mange nye praktikpladser i byggeriet. Simpelt hen fordi de fleste af de virksomheder, der vil blive berørt af det i bygge- og anlægsbranchen, allerede har lærlinge ansat, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.
Hun opfordrer politikerne til i stedet at benytte den trepartsaftale, som arbejdsmarkedets parter og regeringen har indgået om flere praktikpladser, til at skrue op for antallet af lærlinge på både offentlige og private opgaver - i alle brancher.
Ny aftale rammer de forkerte
Også hos Tekniq Installationsbranchen ser man den nye aftale som er et skridt i den forkerte retning og som rammer lige præcis de to brancher – bygge- og installationsbranchen - som i forvejen er i front, når det gælder om at oprette uddannelsesaftaler og praktikpladser.
- Det er virksomheder, som er i stand til at levere gode uddannelser. Derfor virker det underligt, at de nu skal udsættes for regulering og ikke selv have ansvaret for at vurdere, hvor mange de kan uddanne, siger Niels Jørgen Hansen, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq Installationsbranchen.