23948sdkhjf

Andelsforeninger skovler penge ind på gebyrer

Stikprøve i København viser, at flere andelsforeninger tager ventelistegebyrer. Forbrugerrådet mener ikke det er i orden, men foreningerne selv afviser, at der er et problem

At stå i kø til en andelsbolig kan være en dyr fornøjelse.

Det viser en stikprøve DR P4 København har lavet blandt 21 andelsboligforeninger i København.

Hver især tager de et gebyr på mellem 50 og 500 kr. for at stå på venteliste - uanset om man har udsigt til at få en bolig eller ej.

Og det betyder, at foreningerne hvert år kan indkassere mellem 7.000 og helt op til 225.000 kroner på ventelisterne.

Den slags beløb møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk.

- Man kan godt få fornemmelsen af, at det ikke bare dækker administration, men at det er blevet en selvstændig indtægtskilde. Og det synes jeg ikke er i orden, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til DR P4 København.

En af de andelsboligforeninger, der tager et gebyr for at stå på venteliste, er AB Jæger på Nørrebro i København.

Her koster det 200 kr. at stå på venteliste. På nuværende tidspunkt har listen 1.125 medlemmer, hvilket indbringer foreningen 225.000 kr. årligt i ventelistegebyrer.

Rimeligt gebyr
Det mener foreningens formand, Kim Boesen er rimeligt.

- 200 kr. om året er en ganske normal takst for at stå på listen. Jeg synes, det er rimeligt, at dem der står på listen, er dem der betaler for administrationen, siger han til DR P4 København.

Men Vagn Jelsøe frygter, at andelsboligforeningerne udnytter manglen på billige boliger i København til at tjene penge.

- Der er rigtig mange mennesker, der gerne lader sig skrive op rigtig mange steder, og som klynger sig op på det håb om, at en af dem giver gevinst, siger han til DR P4 København.

Men den slags spekulerer Kim Boesen og AB Jæger ikke i.

- Det kan godt være, at den skaber et overskud, men så går det til drift. Vi spekulerer ikke i, at vi skal have et overskud, siger han til DR P4 København.

Ingen grund til kontrol
Hos brancheorganisationen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Abf mener man ikke, at der er grund til at føre kontrol med, at foreningerne ikke tjener penge på gebyrerne.

Andelsboligforeningerne kan tage lige så høje gebyrer for at stå på ventelisten, som de har lyst til, siger Jan Hansen, der er direktør i ABF.

- Det er op til foreningen selv at finde ud af, hvad der skal til af gebyrer for at få dækket de omkostninger, der måtte være, siger han til DR P4 København og fortsætter:

- Gebyrer tjener et formål. Det sikrer, at dem der står på listen stadig er aktive og er interesserede i at få en bolig i den her forening, siger han til DR P4 København.

Artiklen er en del af temaet Andelsboliger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094