Forskudsopgørelsen er klar: Sådan undgår du skattesmæk
Hvis du vil undgå en ubehagelig overraskelse til næste forår, så skal du et smut på nettet og tjekke netop det. Og der er ingen grund til at udskyde det.
I dag kommer Skattestyrelsen nemlig med den nye forskudsopgørelse, som er styrelsens bud på, hvordan dit næste år kommer til at se ud økonomisk.
Rigtig meget bliver i dag indberettet per automatik, men Skattestyrelsen opfordrer alligevel til, at du tjekker opgørelsen igennem - særligt hvis der er sket væsentlige ændringer i dit liv i forhold til året forinden.
Vi har allieret os med Lotte Dige Toft, som er kontorchef i Skattestyrelsen. Hun giver dig her seks punkter, som du med fordel kan tjekke op på, hvis du vil undgå skattesmæk:
1) Ny bolig
Har du investeret i drømmehuset eller måske en ny lejlighed, så er der fradrag at hente.
- Man skal i den forbindelse være opmærksom på både renteudgifter og ejendomsværdiskat, siger Lotte Dige Toft og minder samtidig om, at ejendomsværdiskat også skal betales, hvis man køber bolig i udlandet.
Har du omlagt dit lån, så renteudgifterne bliver væsentligt lavere, skal det også indberettes, hvis du vil undgå at skulle betale restskat næste år.
2) Nyt job
Nyt job er typisk lig med nye tal på lønsedlen, og hvis du i 2019 forventer at få meget mere eller meget mindre i løn, end du gjorde året forinden, så skal du ændre det på forskudsopgørelsen.
Det kan også være, du går fra dagpenge til job - eller omvendt - eller måske er 2019 året, hvor du går på pension. Er det tilfældet, er det vigtigt at indberette det, da det typisk vil betyde et stort udsving i din indkomst.
3) Transport
Har du fået nyt job - eller er du bare begyndt at tage en kortere vej til arbejde?
Hvis du kører længere end 24 kilometer - altså 12 kilometer hver vej - er du berettiget til det såkaldte kørselsfradrag.
Og har du indberettet det de forrige år, vil det automatisk fremgå af din nye forskudsopgørelse og skal altså ændres manuelt, hvis du pludselig kører kortere afstande.
4) Udlejning af bolig
Er du en af de mange danskere, der udlejer hjemmet via Airbnb? Eller har du købt en lejlighed til dit barn og dermed pludselig fået indtægter i form af husleje?
Det er endnu en af de ting, du skal huske at indberette.
- Hvis man har ekstra indtægt, har man en forpligtigelse til at oplyse det til Skat, fastslår Lotte Dige Toft.
Her skal du være opmærksom på, at når du udlejer din bolig en del af året er der et såkaldt bundfradrag, som du ikke skal betale skat af. Du kan beregne dit fradrag på skat.dk/udlejning.
Udlejer man en bolig, som man ikke bor i, i mere end 12 måneder - for eksempel til et barn - så anses det for erhvervsmæssig udlejning, og så gælder andre regler.
5) Nyt firma
Har du startet en ny virksomhed i 2018, er der en hel masse ting, du skal være opmærksom på - herunder skat, men også moms og diverse fradrag.
Her kan du med fordel besøge skat.dk/startup, hvor du finder en udførlig guide til det at starte virksomhed.
6) Skilsmisse
Står du i den ulykkelige situation, at parforholdet ikke længere holder, er der også flere ting, du skal være opmærksom på.
- Det kan være, at den ene overtager boligen, mens den anden skal finde noget andet, siger Lotte Dige Toft og tilføjer:
- Eller det kan være, at man modtager børne- eller ægtefællebidrag, som er en indtægt, der er skattepligtig. Omvendt kan den, der betaler bidragene, få et fradrag.
Har du ikke det fulde overblik over forventede indtægter i 2019, så fortvivl ikke. Forskudsopgørelsen kan nemlig ændres igen og igen.
- Man kan gå ind og ændre når som helst i løbet af året, og så bliver den rettet til på skattekortet den efterfølgende måned, siger Lotte Dige Toft.
Er du forvirret, så er der masser hjælp at hente i form af små guider på Skattestyrelsens hjemmeside - og går det helt alligevel i hårdknude, kan du ringe til kundecenteret og få hjælp.
/ritzau fokus/