Dansk designet bibliotek åbner i jordskælvsområde
I løbet af 15 måneder i 2010 og 2011 blev Christchurch, der er den største by på Sydøen i New Zealand, ødelagt af fire store jordskælv.
Det ramte byen, der er kendt for sin kunst, kultur og omgivende smukke natur, hårdt. Efterfølgende udpegede byen derfor ni projekter som centrale for genopbygningen af byens centrum.
Et af dem er et nyt hovedbibliotek, som den danske arkitektvirksomhed Schmidt Hammer Lassen har designet sammen med det lokale arkitektfirma Architectus.
Det nye hovedbibliotek, Turanga, er et visuelt betagende symbol på håb, sammenhold og genfødsel, der vil forandre indbyggere og besøgendes oplevelse af Christchurch centrum.
- Turanga er et multifacetteret projekt, hvor arkitektur og kulturel betydning spiller sammen. Det har været et privilegium at designe en bygning, der ikke alene opfylder behovet for et nyt hovedbibliotek, men hvis mission om at genoprette byens sjæl også omfatter den betydningsfulde kulturarv fra Ngai Tuahuriri, den lokale Maori befolkning, fortæller Morten Schmidt, der er stiftende partner hos Schmidt Hammer Lassen og ledende rådgiver på projektet, i en pressemeddelelse.
Udformningen af det 9.500 kvm store bibliotek på fem etager understøtter byens ønske om et offentligt rum, der styrker fællesskabet, fremmer læsefærdigheder og livslang læring, hylder kulturel mangfoldighed og kulturarv, trækker folk mod centrum og skaber udvikling.
Et gyldent slør
Allerede tidligt i designprocessen samarbejdede arkitekterne med Matapopore Charitable Trust, der er en organisation hvis formål er at sikre værdier, ønsker og fortællinger fra det lokale Ngai Tuahuriri-folk realiseres gennem Christchurchs genopretning. Deres indflydelse på bygningens design er betydelig og man finder i alt fra byggematerialer til fysisk orientering en rig fortælling om oprindelse, traditioner og kultur, der er flettet ind i Turanga.
Den kulturelle reference viser sig tydeligt i det gyldne slør, der præger bygningens markante, grafiske facade. Den visuelle karakter intensiveres ved solnedgang, når dagens sidste stråler får bygningen til at stråle. Slørets svungne form er inspireret af de omgivende bjerge, der kan ses fra bibliotekets øverste etager og de lange, tykke blade fra den lokale harakeke hørplante, der er en vigtig naturressource i de oprindelige skikke og traditioner.
Sikret mod jordskælv
Lewis Bradford Consulting Engineers, projektets ledende bygningsingeniør medvirkede til at udvikle en konstruktion, der vil kunne modstå fremtidige jordskælv af den størrelsesorden, der ødelagde så mange af Christchurchs bygninger i 2011.
Turanga er opført efter meget strenge ydelseskrav og er designet til at forårsage minimal strukturel skade i tilfælde af et stort jordskælv i kraft af en integreret, selv-nivellerende funktion, der gør det muligt for bygningen at svaje og derefter vende tilbage til sin oprindelige position.
En del af den innovative løsning er en konstruktion, der modvirker ydre seismiske kræfter bestående af store betonvægge, der kan bevæge og flytte sig for at sikre bygningen mod jordskælvets rystelser under en betydelig seismisk påvirkning.
Hver væg har desuden forspændte højstyrke stålkabler, der fastholder væggen til fundamentet ved en belastning på op til 1.000 ton pr. væg. Elasticiteten i disse kabler bringer bygningen tilbage til sin oprindelige position efter et jordskælv, hvilket sikrer, at biblioteket vil blive stående som et forenende vartegn i Christchurch i de kommende generationer. brahe
Byggeriet
Kilde: Schmidt Hammer Lassen |