23948sdkhjf

Den venlige by venter lige om hjørnet

Fremtidens byer skal favne bredere. Parker og torve skal planlægges, så de er tiltrækkende for alle, mener Gehl-partner Kristian Villadsen, der gæster Building Green i København

Efteråret nærmer sig, og den grønne byggemesse Building Green, der 31. oktober kommer til København, sætter med et ambitiøst program spot på fremtidens bæredygtige løsninger - og vil fokusere på en række verdensomspændende projekter.

En af hovedtalerne hedder Kristian Villadsen, partner i Gehl Architects, der i årtier har talt for, at byer skal være for mennesker - ikke motorkøretøjer.

- Vores speciale er at forbedre byrum rundt om i verden. Når vi påvirker byens form, ændrer det folks liv og måder at leve på. Vi etablerer rum, hvor der er plads til mennesker og deres behov, siger Kristian Villadsen.

De fleste vælger en livsstil, som er baseret på, hvad der er mest bekvemt, nemt og tilgængeligt i hverdagen.

- Derfor er vi nødt til at skabe byer, hvor det nemme og tilgængelige også er det mest sunde og bæredygtige.

Husk social bæredygtighed
Hans pointe er, at bæredygtigt byggeri ikke kun handler om energibesparende produkter og materialer.

- Det drejer sig i høj grad også om social bæredygtighed og udvikling af byområder for de mennesker, der bor i og bruger byerne. Vi skal skabe rum, der giver plads til mangfoldighed, forskelligartede mødesteder og kvalitet i hverdagen, siger Kristian Villadsen.

Med Jan Gehl og Helle Søholdt i spidsen har byrumseksperterne i dag kontorer i både København, New York og San Francisco.

Ifølge byrumsarkitekterne er vi på et nationalt plan blevet bedre til at lave sociale byrum:

- De såkaldte multiprogrammerede bydele, som favner bredt, er blevet mere udbredte herhjemme. Det gælder byrum som mindre, grønne områder samt større torve og parker. Stille steder, aktive steder, steder, der favner alle aldre. Særligt i København har arkitekterne været gode til at udvikle de socialt bæredygtige byrum, mener han.

Kristian Villadsen vil på Building Green præsentere projekter fra hele verden, som Gehl Architects er involveret i. Samtidig vil fremtidens byrum og den teknologiske udvikling blive sat under lup.

Fremtidens trafikbillede
- Fremtidens mobilitet er en omdiskuteret størrelse i øjeblikket. Hvordan kommer for eksempel selvkørende biler til at påvirke vores byer og gader, hvor vi allerede nu har accepteret biler som en del af byrummet? Det er en interessant diskussion, som jeg gerne vil sætte skub i, siger Kristian Villadsen.

Når det kommer til fremtidens byrum og planlægningen af disse, er det ifølge arkitekten vigtigt, at vi husker at kigge bagud og evaluere.

- Vi skal kigge tilbage for at kigge frem. Det er fantastisk, at vi er kommet så langt med den sociale bæredygtighed i byrummene herhjemme. Men det er vigtigt, at vi husker at evaluere og lære af tidligere projekter, siger han./// 

Building Green afvikles 31. okt. - 1. nov. 2018 i Forum på Frederiksberg.

Læs mere på buildinggreen.eu/cph

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14