Store forventninger til eksperters anbefalinger om arbejdsmiljø
Det er velkendt, at arbejdet i byggeriet er belastende. Kurven over arbejdsulykker er ikke knækket. Risikoen for nedslidning er høj. Støv og farlig kemi er udbredt i byggeriet. Og arbejdslivet slutter tidligt for mange.
Selvom mange virksomheder, ansatte, bygherrer og projekterende gør en seriøs indsats for sikkerhed og sundhed, er det nærliggende at konstatere, at den samlede arbejdsmiljøindsats i byggeriet slet ikke er kommet i mål.
Tiden er moden til handling - også fra politisk side. Et udvalg af eksperter har brugt et år på at udtænke, hvordan arbejdsmiljøindsatsen styrkes, og arbejdsmiljøet kommer på rette spor. Snart afgiver ekspertudvalget om arbejdsmiljø sine anbefalinger til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.
Byggefagene i BAT har store forventninger til anbefalingerne fra udvalget. Vi håber, at eksperterne har udtænkt en ny og solid opskrift på, hvordan arbejdsmiljøet i byggeriet bliver så godt, at man som bygningsarbejder kan holde i mange år og gå på arbejde uden at blive slidt ned, syg af farlig kemi eller slået til lirekassemand efter at have været ude for en arbejdsulykke.
11 konkrete forslag
BAT har bidraget til ekspertudvalgets arbejde ved at levere et katalog med 11 konkrete forslag til, hvordan arbejdsmiljøet i byggeriet kommer op i gear. Linjen i BAT’s forslag er, at der er brug for at opruste på arbejdsmiljøfronten, bl.a. ved at indføre et sikkerhedskort for alle beskæftigede i byggeriet, øget prioritering af krav om arbejdsmiljø ved udbud af byggeopgaver, styrket vejledning og rådgivning om arbejdsmiljø, flere resurser til Arbejdstilsynet og behov for at styrke arbejdsmiljørepræsentanters rolle og kompetence.
Som organisation for landets bygningsarbejdere glæder vi os i BAT til at se anbefalingerne fra ekspertudvalget. Vi er også spændte på, hvordan ministeren og Folketingets partier vil bruge anbefalingerne som et springbræt til at sammensætte en effektfuld politik, der for alvor formår at styrke sikkerhed og sundhed i byggeriet.
Opfordring til politikerne
BAT håber, at politikerne vil bakke op om forslagene fra BAT. BAT opfordrer beskæftigelsesministeren og partierne på Christiansborg til at passe bedre på den danske arbejdskraft, der skaber værdi for alt og alle i dette land. Det kan være dyrt at opføre sig som en fattig. BAT foreslår, at Danmark investerer i et godt arbejdsmiljø og sparer befolkningen og samfundet for nogle af de cirka 80 mia. kr., dårligt arbejdsmiljø i Danmark koster hvert år. Et godt arbejdsmiljø betaler sig, både for den enkelte, virksomhederne, bygherrerne og samfundet som helhed.
Udvalgte forslag fra byggefagene i BAT
Styrket ledelse og samarbejde om arbejdsmiljø (bedre egen-indsats)
APV og den årlige drøftelse om arbejdsmiljø skal styrkes.
Virksomhederne tilføres viden om arbejdsmiljø ved, at arbejdsmiljørepræsentanter kommer på årlig supplerende arbejdsmiljøuddannelse.
Der vælges flere arbejdsmiljørepræsentanter ved at justere grænsen for valg i hjemmevirksomheder i byggeriet til 5, som det allerede gælder for udearbejde.
Byggeriets Sikkerhedskort
Der indføres et sikkerhedskort i byggeriet som en forudsætning for at få adgang til byggepladser. Kortet udstedes til dem, der har gennemgået en uddannelse i sikkerhed af én dags varighed.
Arbejdsmiljø i udbud
Arbejdsmiljø skal tænkes bedre ind ved udbud af byggeopgaver. Offentlige bygherrer skal indsætte arbejdsmiljøklausuler i udbud.
Styrket information og vejledning
Byggeriets virksomheder skal have adgang til forstærket information og vejledning om løsning af branchens arbejdsmiljøproblemer.
Det skal ske ved at styrke tildelingen af resurser til branchefællesskaberne, herunder til Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i bygge og anlæg. De 50,4 mio. kr., som årligt overføres til statskassen, bør tilbageføres til parternes arbejdsmiljøindsats.
Arbejdstilsynets kontrol af arbejdsmiljø i byggeriet styrkes
Kontrollen i byggeriet styrkes ved at tilføre ekstra midler til Arbejdstilsynet, både til kontrol med arbejdsmiljø og af social dumping.
Klare krav om sprog
Det bør præciseres i reglerne om arbejdsmiljø, at der ved oplæring og instruktion skal tages hensyn til den ansattes sproglige forudsætninger. Oplæring og instruktion skal foregå på et sprog, som den ansatte kan forstå.
Artiklen er en del af temaet Debat.