23948sdkhjf

Det handler om at være relevant

Bygge- og anlægsbranchen har aktier i centrale indsatsområder, når det gælder den grønne omstilling. Indsatsområder, som branchen skal forstå at gribe og udvikle for at vedblive med at være relevant, skriver direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen

Vi skal levere svar på centrale samfundsudfordringer. Det er forudsætningen for at være en relevant og værdiskabende branche. Og hvad levere bygge- og anlægsbranchen så svar på? Tag over hoveder, infrastruktur så vi kan komme hurtigt til og fra arbejde - men også svar på langsigtede udfordringer som for eksempel den grønne omstilling. Og hvad er så bygge- og anlægsbranchens bidrag i den grønne omstilling? Jeg plejer at beskrive det med tre tal; 90 - 40 - 35.

Vi opholder os i bygninger 90 pct. af tiden - i vores boliger eller på vores arbejdsplads. Indeklima er dermed en væsentlig betingelse for vores velværd og effektivitet.

40 pct. af den energi, vi forbruger i Danmark, forbruges i vores bygninger. Primært til opvarmning eller køling. Dermed er bygningsmassen en vigtig brik i ambitionerne om at reducere energiforbruget for at få en omkostningseffektiv omstilling til fossilfri energiforsyning men også en vigtig brik i svaret på reduktion af CO2-udledningen.

Endelig tegner bygge- og anlægsbranchen sig for 35 pct. af al det affald, der produceres. Dermed er branchen central når vi skal omstille vores ressourceforbrug i en langt mere cirkulær retning med genbrug af affald som en ny ressource..

Bæredygtigt byggeri
Frem mod årsskiftet arbejdes der med udvikling af en frivillig bæredygtighedsklasse som efter planen skal blive et supplement til bygningsreglementet. Det er Trafik- og byggestyrelsen der står i spidsen for det arbejde. Og byggebranchen har allerede leveret et bud på hvilke fokusområder det kunne være relevant at lade indgå en frivillig bæredygtighedsklasse. Fra branchen er der for eksempel peget på områder som livscyklusanalyser og totaløkonomi, indeklima, klimatilpasning og cirkulær materialeanvendelse. At supplere bygningsreglementet med en frivillig bæredygtighedsklasse er et vigtigt skridt i retning af at få fælles retningslinjer og et fælles "sprog" når fremtidens bæredygtige byggeri skal udvikles. En frivillig bæredygtighedsklasse vil blive et vigtigt pejlemærke for innovation og udvikling i byggebranchen.

Energieffektivt byggeri
I efteråret skal der vedtages en klimaplan, som realisere Danmarks EU-forpligtelse i forhold til reduktion af CO2-udledningen i de såkaldte ikke kvotebelagte sektorer - biler, bønder og bygninger. Reduktion af energiforbruget til opvarmning i de mange bygninger der ligger uden for kollektiv energiforsyning er af Klimarådet udpeget som den mest omkostningseffektive måde at reducere Danmarks CO2-udledning. Forudsætningen er at vi forstår at energiforbedre bygninger når de alligevel skal renoveres eller fornyes.

Her ud over skal elementerne i energiaftalen som blev vedtaget lige før sommerferien udmøntes. Og her venter konkretisering af fremtidens indsats for energibesparelser i erhverv og bygninger ligesom hele udbygningen med mere vedvarende energi kalder på løsninger. Byernes bygninger skal i fremtiden indgå som en fleksibel del af energisystemet med mulighed for at afkoble energiforsyningen når der er for lidt energi eller modsat lagre energi når der er rigelig af vedvarende energi. At anse bygninger som en del af energisystemet er et udviklingsfelt der skal ofres meget mere opmærksomhed.

Cirkulært byggeri
I forhold til affaldsområdet, så kommer der i fremtiden langt mere fokus på hvordan affald håndteres og nyttiggøres. Og med bygge- og anlægsbranchen som storproducent af affald, så er der politisk interesse for dette område, hvad den netop fremlagte strategi fra regeringen også bekræfter.

For et år siden præsenterede regeringens advisory board for cirkulær økonomi 27 anbefalinger. En lang række af disse anbefalinger indgår i den netop fremlagte strategi for cirkulær økonomi, som regeringen præsenterede her i september måned. Og byggeriet spiller en central rolle i den fremlagte strategi.

Byggebranchen skal omfavne den cirkulære dagsorden og give konkrete bud på hvorledes de store affaldsmængder kan nyttiggøres. Det starter med at vi kan identificere farlige stoffer og materialer, der kan optræde i byggeaffaldet fx PCB, asbest eller bly. Der ligger en stor opgave med at opbygge viden om korrekt håndtering og genanvendelse af byggeaffald. Og den viden skal ud og virke i byggeriets virksomheder - store som små - men også hos de myndigheder - kommunerne - der skal sikre overholdelse af regler på området.

I efteråret tages der fat på udarbejdelse af den næste nationale affaldsplan, der bl.a. skal implementere seks affaldsdirektiver fra EU og være klar i 2020. Behovet for ensartede retningslinjer for sortering af byggeaffald på tværs af kommunerne er en anden væsentlig udfordring, som der skal tages hånd om. Dette for at skabe et effektivt marked for nyttiggørelse, genanvendelse og genbrug af de store affaldsmængder der kommer fra bygge- og anlægsbranchen.

Som det fremgår, så har bygge- og anlægsbranchen aktier i centrale indsatsområder, når det gælder den grønne omstilling. Indsatsområder som branchen skal forstå at gribe og udvikle for at vedblive med at være relevant.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141