23948sdkhjf

To hold i spil til fremtidens seniorbofællesskab

Fra 27 til 2: Konkurrencen om totalentreprise i Ringkøbings nye naturbydel går nu ind i sin afgørende fase

Hvordan skal fremtidens bofællesskab for aktive seniorer se ud for at skabe de bedste rammer for fællesskaber i hverdagen?

Det er det centrale spørgsmål, som arkitekter, ingeniører, landskabsarkitekter, entreprenører og eksperter med viden om seniorers liv har arbejdet med siden starten af maj, hvor Realdania By & Byg igangsatte en idé- og projektkonkurrence om udviklingen af et nyt bud på fremtidens seniorbofællesskab i Ringkøbings nye naturbydel.

De to hold

Aart Architects, Tækker rådg. ing., Gemeinschaft, Gustin Landskab, Jens Jensen Murer- og Entreprenør.

Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, Hundsbæk & Henriksen rådg. ing., Charlotte Skibsted Landskab, Per Bjørnsholm, Byggefirmaet Knudsgaard.

I sidste uge afleverede de fire hold i konkurrencen deres første tanker om udformningen af seniorbofællesskabet, som Realdania By & Byg opfører som et eksempelbyggeri, der skal vise nye veje for udviklingen af seniorbofællesskaber over hele landet.

To af holdene, som ledes af henholdsvis Elkiær + Ebbeskov Arkitekter og Aart Architects, har præsenteret særligt markante og anderledes bud. Og det er derfor de to forslag, der nu skal arbejdes videre med i konkurrencens anden og afgørende fase, fortæller projektleder Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg.

- Det ene forslag udmærker sig på udformningen af byggeriet og ideerne til, hvordan privatliv og fællesskaber kan smelte sammen i hverdagen, mens det andet præsenterer en meget stærk kobling mellem bygningerne, landskabet og naturen. Det er nogle kvaliteter, som vi ser frem til at arbejde videre med i den næste fase, siger han.

Vinder findes til september
I konkurrencens anden fase skal de indledende oplæg videreudvikles til projektforslag med tegninger, planer og diagrammer, der viser, hvordan de 15 boliger, fællesfaciliteterne og landskabet omkring konkret vil komme til at se ud.

De to hold skal aflevere deres forslag den 22. august, og vinderprojektet, som forventes offentliggjort i starten af september, vil efterfølgende blive opført med Realdania By & Byg som bygherre.

Seniorbofællesskabet ventes at stå klar til indflytning i 2020.

Om konkurrencen

Konkurrencen er en totalentreprisekonkurrence med omvendt licitation.

27 rådgiverhold under arkitektledelse og med deltagelse af landskabsarkitekt, ingeniør og eksperter med viden om seniorers liv ansøgte om at være med i konkurrencen.

Fire hold blev udvalgt til konkurrencens første fase, hvorefter holdene valgte en totalentreprenør.

Vinderprojektet skal opføres af den pågældende totalentreprenør med Realdania Byg & Byg som bygherre.

Om fremtidens seniorbofællesskab

Projektet er en del af Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”, der skal afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber på markedsvilkår. Det er Realdanias datterselskab Realdania By & Byg, der udvikler og opfører seniorbofællesskabet i Naturbydelen, som et eksempelbyggeri, der skal inspirere andre og samtidig gøre den nye naturbydel endnu mere mangfoldig.

Realdania har afsat 52 mio. kr. til initiativet ’Rum og fællesskaber for ældre’ fra 2016 til 2019. Initiativet skal gennem bofællesskaber for seniorer bekæmpe ensomhed i denne gruppe. Indsatsen omfatter ud over byggeriet i Naturbydelen også partnerskaber med PKA, PFA og PensionDanmark samt den almene boligsektor. Derudover er der igangsat en oplysningskampagne, der bl.a. opfordrer til i god tid at tage beslutning om boligform i seniortilværelsen. Læs mere på websitet www.tredjealder.dk

Baggrunden for initiativet ”Rum og fællesskaber for ældre” er, at:

- 85.000 danskere over 50 år og 50.000 danskere over 65 år, føler sig ofte eller engang imellem ufrivilligt ensomme. Blandt de ældre med den svageste økonomi føler 39 procent sig ensomme (Kilde: SFI).

- Hver tredje af de ældre, der ønsker at flytte, foretrækker en bolig i et seniorbofællesskab. Ældre i bofællesskaber oplever, at de har fået en øget livskvalitet, og de har tættere og mere aktive naborelationer end ældre i andre boformer (Kilde: SFI og Methods/Petersen).

- Der findes i dag 250-300 seniorbofællesskaber med i alt ca. 7.000 boliger i Danmark. Aktuelt står ca. 8.400 personer på venteliste til disse boliger. En undersøgelse fra SFI viser, at flere end 80.000 ældre i dag ønsker at flytte i seniorbofællesskab.

- I 2040 vil hver fjerde dansker være over 65 år.

(Kilde: Realdania)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125