23948sdkhjf

Fjernvarmen skal elektrificeres

Der er store fordele i at anvende store varmepumper, viser et nyt studie

To ud af tre danske boliger – eller 1,7 millioner husstande i alt - opvarmes ved brug af fjernvarme fra et af de 405 danske anlæg. Omkring 40 pct. af den energi, der bruges i fjernvarmesektoren, kommer fra fossile energikilder. Det vil udgøre et problem i fremtiden.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.

Selvom det er attraktivt med varmepumper - også i de store byer - så er der dog én ting, der står i vejen: Kraftvarmekravet.

Læs mere om det her: Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

Hvis Danmark skal møde sin ambition om at være fossilfri i 2050, er det også nødvendigt at adressere den danske fjernvarmesektor og det energimix, der anvendes her.

Et nyt studie "Elektrificering af Danmarks fjernvarmesektor" fra Siemens, der offentliggøres i dag, viser, at det i store dele af fjernvarmen er både miljømæssigt og forretningsmæssigt attraktivt at omstille fjernvarmesektoren fra fossile energikilder til elektricitet gennem installation af store eldrevne varmepumper. Samtidig viser studiet, at det ligeledes er teknisk muligt at installere store varmepumper i de store byer.

Siemens, der udgiver studiet sammen med Intelligent Energi og Grøn Energi, har regnet sig frem til, at tilbagebetalingstiden for investeringen i varmepumper for fjernvarmeværkerne blot er gennemsnitligt 6 år, afhængig af størrelsen på varmepumpen og typen af varmekilden. En af varmepumpernes styrker er en meget høj energieffektivitet, der er faktor tre større end de energikilder, man i dag benytter i sektoren.

En elektrificering af den resterende fossile del af fjernvarmesektoren vil samtidig kunne reducere CO2 udledningen med 2,6 millioner tons årligt. Det svarer til udledningen fra næsten en fjerdedel af al vejtransport i Danmark.

- Elektrificering af Danmark er en afgørende forudsætning for den grønne omstilling. Det er klart, at når vi taler om en fjernvarmesektor, der dækker to tredjedele af det danske varmebehov, så er det en vigtig og stor spiller i energiforbruget. Derfor er vi nødt til at sætte fokus på omstillingen til elektricitet, og vores studie er tænkt som et faktabaseret indlæg for det. Vi glæder os til at mødes med fjernvarmesektorens mange aktører og diskutere mulighederne, så vi også her kan skabe bæredygtige rammer for energi-Danmark, siger administrerende direktør for Siemens Claus Møller, der har sat sin signatur på studiets indledning og tilføjer:

- Det er en attraktiv business case, det er bæredygtigt, og det er en fremragende mulighed i forhold til at gemme den grønne energi fra Danmarks mange vindmølleparker i dage og nætter, hvor det blæser meget. Men som det er i dag, tager energi-arkitekturen i fjernvarmesektoren ikke hensyn til dette energiskifte, og derfor er jeg rigtig glad for, at både brancher for el og varme støtter op om at gennemse de politiske rammevilkår, så de i højere grad understøtter den grønne omstilling. Jeg indgår også meget gerne i denne debat.

Fakta om studiet

Studiet er udarbejdet af Siemens i samarbejde med Intelligent Energi og Grøn Energi.

Formålet er at undersøge, hvordan de fortsat stigende mængder grøn strøm fra vindmøller og solceller kan anvendes i Danmarks veletablerede fjernvarmesystem ved hjælp af store eldrevne varmepumper.

Studiet undersøger en række scenarier, der dels regner på tre forskellige størrelser varmepumpeanlæg (20, 50 og 150 MW) og dels regner med to forskellige varmekilder (spildevand og havvand).

Konklusionen er, at investeringen i omstillingen til varmepumper er rentabel med en gennemsnitlig tilbagebetalingstid på 6,2 år afhængigt af størrelsen på varmepumpen og typen af varmekilde.

Varmepumpernes økonomiske attraktivitet skyldes bl.a. pumpernes høje energieffektivitet, der typisk er mere end tre gange så høj som ved afbrænding af fossile brændsler eller biomasse.

Fossile brændsler udgør tilsammen 38 pct. af fjernvarmens energimix i dag. Potentialet ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm vil reducere CO2-udledningen med over 2,6 millioner ton om året. Det svarer til CO2-udledningen fra næsten en fjerdedel af al vejtransport i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.497