23948sdkhjf

Hoffmann og Dorte Mandrup bag nyt storstilet Carlsberg-projekt

Mineralvandsfabrikken og Mineralvandshuset kommer til at rumme både boliger, kontorer og butikker

Mineralvandsfabrikken på den tidligere bryggerigrund i Valby får nyt liv, når udviklingsselskabet Carlsberg Byen den 4. juli tager første spadestik til et nyt byggeri med boliger, kontorer og butikker.

I projektet skal Dorte Mandrup Arkitekter, Sweco, 1:1 Landskab og Hoffmann både transformere det gamle tapperi og sodavandslager samt opføre en ny bygning, Mineralvandshuset, i forlængelse af den fredede Mineralvandsfabrik.

Mineralvandsfabrikken

Fra begyndelsen af 1900-tallet var det i Mineralvandsfabrikken, at J.C. Jacobsens sodavand blev produceret, tappet og lagret i Carlsberg Byen. Sidenhen blev selv samme bygning til et kulturelt samlingspunkt som dansehal.

I dag bærer Mineralvandsfabrikken præg af godt 80 års intenst brug, men den står stadig som et flot symbol på den tid, den blev opført i. Og det er også derfor, at bygningen i dag er fredet, siger Carlsberg Byens administrerende direktør, Jens Nyhus:

- Mineralvandsfabrikken giver, sammen med de øvrige fredede bygninger, Carlsberg Byen en medfødt patina og fastholder et stykke stolt, dansk industrihistorie i den blivende by. Alle øvrige byggerier, der opføres, skal arkitektonisk læne sig op ad denne kulturarv, og på den måde kommer de fredede bygninger til at bestemme udtrykket for hele kvarteret.

Mineralvandsfabrikken blev opført i årene 1920-1927. Bygningen er tegnet af arkitekten Carl Harild, som også stod bag flere af de øvrige fredede bygninger på den gamle bryggerigrund, herunder Maskincentralen og Kedelhallen.

I alt bliver der skabt 5.540 kvadratmeter kontorplads, 4.455 kvadratmeter butiksareal og 49 boliger. Hertil kommer et fælles, grønt gårdmiljø.

Arkitektonisk overskud
I projektet har arkitekterne fokus på at skabe et byggeri, der bevarer og bygger videre på de kvaliteter og den kulturarv, der ligger i de gamle bygninger.

- Det interessante ved Carlsberg Byen er, at der er blevet lagt stor vægt på kunst og arkitektur, og det er jo ret usædvanligt i et fabriksområde. Når man går en tur i området, går man blandt bygninger, der har en utrolig høj kvalitet og arkitektonisk overskud. Som arkitekt er det et ret fantastisk udgangspunkt og ikke mindst reference, når man skal tilføre noget nyt, siger Dorte Mandrup og fortsætter:

- I den nye bygning, vi har tegnet, har vi arbejdet meget med at behandle alle detaljer med det samme overskud. Vi har forsøgt at tilføje en arkitektonisk rigdom og en generøsitet til bygningerne, der matcher kvarteret.

Såvel den nye som den gamle bygning kommer til at rumme boliger, og der bliver planlægges både mindre toværelses lejligheder, familieboliger, penthouselejligheder og atelierboliger i halvandet plan. Lejlighederne varierer i størrelse fra 59 til 135 kvm, fordelt på 2-6 værelser.

Det samlede byggeri forventes afsluttet i sommeren 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141