DAGENS LEDER: Cirkulær økonomi kræver incitamenter
Godt en tredjedel af alt affald herhjemme stammer fra bygge- og anlægsbranchen. Det åbner naturligt for betydelige muligheder inden for genanvendelse og genbrug af byggematerialer.
Sidste år kom et særligt advisory board for cirkulær økonomi, der var nedsat af regeringen, med 27 anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive førende inden for den cirkulære økonomi.
Nu har regeringen så afsat over 19 mio. kr. til en landsdækkende indsats, hvor de små og mellemstore virksomheder får adgang til rådgivning og tilskud til at fremme deres cirkulære forretning.
En styrkelse af den cirkulære økonomi er selvfølgelig godt for miljøet. Men der ligger også uopdyrkede forretningsmuligheder for de virksomheder, som tør og vil interesse sig for mulighederne inden for cirkulær økonomi. Der burde ikke mindst ligge store gevinster, hvis byggeriets aktører kan lykkes med at udvikle en decideret cirkulær byggeindustri.
Det er blandt med det for øje, at der på Folkemødet på Bornholm, der åbner i dag, bliver fremlagt en rapport med 101 handlinger, der kan drive den cirkulære udvikling frem i byggeriet.
En af indsatserne handler blandt andet om økonomien. For skal virksomhederne for alvor tænke cirkulært, skal de økonomiske incitamenter være i orden.
Det er selvfølgelig meget godt, at regeringen nu giver penge til rådgivning. Men regeringen burde også se på, om lovgivningen giver de rette økonomiske incitamenter til at vælge den cirkulære vej.
For der kan ligge et decideret eventyr i cirkulær økonomi for dansk erhvervsliv.