23948sdkhjf

NCC starter byggeri af ny Bellahøj Skole

Bellahøj Skole i Brønshøj skal gennemgå en større ombygning og kapacitetsudvidelse, blandt andet med ny udskolingsbygning

Bellahøj Skole er bygget i 1937 og ligger med de ikoniske Bellahøjhuse i ryggen. Skolen udvides nu med et ekstra spor og 112 fritidspladser - en udfordrende opgave i betragtning af, at skolen er bevaringsværdig og i øvrigt skal være i fuld drift i hele projekterings- og udførelsesperioden.

NCC er hovedentreprenør på projektet, der har et budget på 172 mio. kroner, og en af de grundlæggende ambitioner i forbindelse med ombygningen er, at skolen åbner sig og i langt højere grad inviterer lokalmiljøet indenfor. Det manifesterer sig helt konkret ved en bedre adgang til skolens udearealer og et "blåt bevægelsesdelta", som binder skolens arealer sammen til ét stort bevægelses- og læringslandskab.

De traditionelle sports- og atletikdiscipliner er indarbejdet i det blå delta, så ikke bare eleverne på skolen, men hele Bellahøj-området får mulighed for at benytte dem.

- Noget af det, vi gerne har villet forandre, er, at skolen med sin nuværende organisering lukker sig om sig selv. Den vender så at sige lokalområdet ryggen. Og vi tror på, at der er meget at vinde ved i stedet at invitere indenfor og gøre skolen til en aktiv del af lokalområdet - en transformation, som skoleledelsen heldigvis har været meget positiv overfor, siger Karl-Martin Buch Frederiksen, partner i Kant Arkitekter, der er arkitekt på projektet.

Ny udskoling
Blandt de mest iøjnefaldende nyskabelser får Bellahøj Skole en markant udskolingsbygning, som - for ikke at optage størstedelen af skolens udeareal - "stabler" en række af skolens funktioner og samler gymnastiksal, fællesarealer og basislokaler i én markant bygning.

Derudover har man haft fokus på at optimere pladsudnyttelsen og undgå "tomme kvadratmeter".

- Fremtidens skole er langt mere fleksibel end fortidens. Før var det altid klassen, som var enheden, og de fysiske rammer bestod groft sagt af klasse- og faglokaler, gangarealer og en skolegård. I dag er undervisningen tværfaglig, og det er almindelig praksis at arbejde projektorienteret og i grupper. Det stiller nye krav til bygningerne - de fysiske rammer skal så at sige kunne svare på forandrede behov og nye pædagogiske idealer, siger Karl-Martin Buch Frederiksen og fortsætter:

Flere funktioner
Ifølge arkitekten har opgaven været at finde plads til en række nye funktioner på en skole med et forholdsvis lille fodaftryk.

- Derfor er arealudnyttelsen og de multifunktionelle rum også kendetegnende for det endelige design. Gangene er for eksempel ikke bare gange, de fungerer også som grupperum, mødesteder og læsekroge. I det hele taget får de fleste lokaler flere funktioner og dermed flere udnyttelsesmuligheder dagen igennem, siger Karl-Martin Buch Frederiksen.

Den nye bygning får en facade i varmebehandlet asketræ, som i hele sit udtryk har til hensigt at kommunikere leg, læring og bevægelse.

Det samlede byggeri af den nye Bellahøj Skole forventes at stå færdigt ultimo 2020. gade

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156