23948sdkhjf

Ny rapport: Øget energirenovering kræver politisk handling

Der bør sættes langsigtede mål for fremtidens energirenoveringsindsats - blandt andet ved at definere boligstandarder frem mod 2050, konkluderer Realdania-rapport

Hvis der for alvor skal sparkes gang i energirenoveringen af boligmassen, så skal politikerne tage fodboldstøvlerne på og sigte direkte mod målet.

Det er et af nøglebudskaberne i en ny rapport "Energirenovering af den private boligmasse", som den grønne tænketank Concito har udarbejdet for Realdania.

Rapporten anbefaler blandt andet, at holdet af politikere tager klart ejerskab til, at man ser energieffektivisering som et område, man vil satse på i energipolitikken.

- En større energirenoveringsindsats vil uden tvivl lette og billiggøre omstillingen af vores energisystem. Derfor snyder vi os selv som samfund, hvis vi ikke gør mere ved det. En af de ting, jeg hæfter mig ved i rapporten, er, at det ikke kun er statslige subsidier, der er behov for. Vigtigere er for eksempel en stærkere efterlevelse af det eksisterende bygningsreglement samt lettelse af lovgivningen på centrale områder, siger filantropidirektør i Realdania Anne Skovbro.

Politiske forhandlinger
Rapporten peger på, at intet vil rykke mere end at sætte såvel langsigtede mål som delmål for energieffektiviseringsindsatsen, som man vil følge løbende.

Her er et vigtigt greb at definere fremtidens boligstandarder frem mod 2050. Samtidig er det essentielt at involvere kommunerne i opgaven og definere en klar arbejdsdeling mellem myndighederne.

Rapporten kortlægger desuden, hvordan energirenovering af boligmassen har udviklet sig siden 2011. I dag har blot 29 procent af parcelhusene og 51 procent af etageboligerne et energimærke. Hvis man fremadrettet skal lave en mere intelligent regulering af boligmassen er det afgørende, at energimærket i en hel anden grad bliver en rettesnor.

- Jeg håber, rapporten kan indgå som en del af grundlaget for de politiske forhandlinger, som netop i disse måneder lægger sporene for Danmarks kommende energipolitik. Det vil være godt, hvis branchen og boligejerne kan få et politisk signal om at satse mere på energieffektivisering. Det er den slags signaler, der driver udviklingen og forskningen, og som kan sætte det på dagsordenen ude hos boligejerne og byggeriets virksomheder, siger Anne Skovbro.

Dyre ordninger
Rapportens budskaber hilses velkommen af installationsbranchens organisation Tekniq

- Rapporten understreger resultaterne fra andre undersøgelser, og som viser, at der er brug for en økonomisk gulerod, hvis virksomheder og private boligejere skal gennemføre flere energibesparelser, siger underdirektør Simon O. Rasmussen.

Han bakker desuden op om, at de meget komplicerede tilskudsregler som en af årsagerne til, at det kniber med at få boligejerne til at realisere deres grønne ambitioner.

- Energispareordningen i dag er dyr og ineffektiv - og boligejerne kender den for dårligt. Derfor er der behov for en enklere og mere effektiv ordning, som bedre omsætter midlerne i energibesparelser, siger Simon O. Rasmussen.

Rapportens seks nøglepointer

Det fremhæver Realdania som særlig vigtigt, når fremtidens energi- og boligpolitik skal udvikles:
Langsigtet mål for energieffektivitet: Det vil være af meget stor betydning for alle aktører, der arbejder med eller træffer beslutninger om energieffektivisering - både i industrien, blandt byggeriets udførende og blandt professionelle bolig- og bygningsejere - at politikerne tager klart ejerskab til, at man ser energieffektivisering som et område, man vil satse på i energipolitikken. Et vigtigt greb vil være at definere fremtidens boligstandarder for 2030 og 2050

Ejer-lejer-paradokset lettes via forenklet lovgivning: Energirenoveringsindsatsen i private udlejningsejendomme kan øges med en forenkling af den nuværende lovgivning. Herunder inddragelse af ikke-energirelaterede fordele og et dynamisk varmeregnskab

Udbredelse af energimærket: Hvis man skal lave en mere intelligent regulering af boligmassen er det afgørende, at energimærket i en hel anden grad bliver en rettesnor

Rådgivning rykker: Økonomiske incitamenter betyder noget. Et måske overset område er, at veltilrettelagte subsidier til gode rådgivningsydelser, der samtidig knyttes til økonomiske incitamenter, forekommer at være en effektiv katalysator for bedre, dybere og mere hensigtsmæssige energirenoveringer
Kilde: Realdania

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125