55 år med varme – nu også fra flis
Grenaa Varmeværk A.m.b.A har leveret varme i 55 år til sine 5.300 andelshavere. Varmeværket er forbrugerejet, så der er ingen, der skal tjene på leveringen af varmen.
I 1991 fusionerede Grenaa Varmeværk med de tre andre varmeværker - Sønden Å, Søndre Skole og Fuglsang – hvilket har været afgørende for stabiliteten og de ensartede priser i hele byen, der er blandt de laveste i hele landet.
Byggeriet af det nye flisværk og flislageret har stået på i et stykke tid på vej mod nye tider med endnu mere miljøvenlig og billig varme baseret på træflis.
Væggene på østdelen af flisværket er blevet rejst. Det er den bygning, der hedder flislageret. Søjlerne i sig selv vejer 14 tons, og der er 28 søjler i alt, der til sammen vejer 392 tons. Det er store og tunge elementer. Fra bygningen kommer kranerne til at tilføre brændsel til kedlerne. Derfor minder det mest af alt om en stor lagerhal. Ved flislageret vil flisen blive læsset af med store lastbiler, og der bliver plads til hele 150 læs, hvilket er en anseelig lagerkapacitet.
Målet er, at Grenaa varmeværk bliver selvforsynende med al Grenaas fjernvarme.
Værket og lageret rejser sig med sine mure, men maskinerne sættes op indvendigt ved havnen i Grenaa, således at flisen kan sejles ind til værket.
Forventningen er, at flisværket kan producere 150.000 MWh om året, som skal komme fra et årligt forbrug på 50.000 ton flis.
Anlægget med varmepumper kører på 80 procent norsk og 20 procent lokal flis, der dækker 90 procent af varmebehovet i og omkring Grenaa. Flisen suppleres af egen solvarme og en reserve på fyringsgasolie.
Læs mere om Grenaa varmeværk og dets involverede entreprenører her