23948sdkhjf

Gamle kantsten bliver til ny asfalt

Sammen med NCC tænker Kolding Kommune i grønne og bæredygtige løsninger

Bunker af gamle granitkantsten, som de seneste 50 år har hobet sig op i Kolding Kommune, får nu nyt liv i form af slidstærke asfaltbelægninger, som bliver produceret ved lavere temperaturer og derved reducerer CO2-udledningen.

Kommunen har gennem flere år samlet brugte granitkantsten sammen, og rigtig mange af disse er blevet genbrugt i forbindelse med nye projekter og til vedligeholdelse af kommunens veje og gader.

Men efter mere end 50 år er bunkerne af de mere ukurante og halve granitkantsten blevet enorme, fordi stenene ikke har haft nogen umiddelbar brugsværdi eller været egnet direkte til genanvendelse i nye projekter.

Bæredygtige baner
I samråd med NCC Industry, Asfalt tænker Kolding Kommune nu i nye og bæredygtige baner i forbindelse med et større renoveringsprojekt i Christiansfeld.

Her skulle der lægges asfalt ved p-pladsen ved den nyrenoverede Genforeningsplads og ved en ny toiletbygning. Projektet er en del af hele renoveringsprojektet af den gamle del af Christiansfeld.

Løsningen fra NCC blev derfor at genbruge bjergene af granitkantsten ved at knuse de gamle kantsten og anvende de knuste sten direkte i produktionen af asfalt for derefter at bruge asfalten til nye belægninger omkring bygningen og på parkeringspladsen.

- Jeg synes rigtig godt om idéen med, at vi får nye asfaltbelægninger med vores egne gamle kantsten. På den måde udnytter vi ressourcerne mest effektivt og får sluttet ringen i den bæredygtige tankegang, siger Rasmus Bonde, der er vejingeniør i Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.

Sparer på energien
Det samlede arbejde står nu færdigt, og de gamle kantsten har fået nyt liv i kommunen.

Som en del af løsningen producerede NCC asfaltbærelaget ved hjælp af en miljøvenlig produktionsteknik, hvor temperaturen for asfalt nedsættes med 20-30 grader.

Det betyder en reduktion af CO2-udledning med cirka 3,5 kg per produceret ton asfalt i forhold til traditionel asfaltproduktion og en energibesparelse på omkring 25 procent.

- Det har været en fornøjelse at få lov at sætte vores bæredygtige aftryk i Kolding Kommune, og vi glæder os over, at flere og flere danske kommuner ser gevinsterne ved at tænke i miljøvenlige løsninger. Projektet her passer rigtig godt til vores egen målsætning om størst mulig genanvendelse af materialer til produktion af ny asfalt, udtaler Leif Esager, Markedschef i NCC Industry, Asfalt, i pressemeddelelsen.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.715