DAGENS LEDER: Kvoter vil være en bjørnetjeneste
Direktions- og bestyrelseslokalerne hos de allerstørste bygge- og anlægsvirksomheder er ikke ligefrem befolket med kvinder. Som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev i fredags, er der i de 27 største virksomheder med en omsætning på over en milliard kroner kun ansat to kvindelige direktører, mens et tilsvarende antal kvinder er i front for bestyrelsen.
Det åbner jo igen for spørgsmålet, om der skal indføres en form for kvoter for virksomheder, så de tvinges til at ansætte flere kvinder på topniveau eller have flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer.
Denne forfordeling af kvinder - for det vil det jo i realiteten være - vil dog langt fra være hensigtsmæssigt. Det vil være at gøre kvinderne en bjørnetjeneste. For hvordan skal man kunne tage en person seriøst, hvis man på forhånd ved, at vedkommende er ansat eller placeret i en bestyrelse udelukkende på grund af sit køn.
Det handler ligeså meget om udvikling af virksomhederne. For virksomhederne skal selvfølgelig have de bedste kvalifikationer til rådighed, og det får de jo kun, hvis de skal vælge mellem de bedst kvalificerede personer og ikke skal skele til kønnet.
Bygge- og anlægsbranchen har historisk set altid haft svært ved at tiltrække kvinder. Det er der helt naturlige årsager til. Men i takt med at flere kvinder søger mod ingeniørstudierne, bliver det nemmere at rekruttere flere kvinder til bygge- og anlægsvirksomhederne. Her kan de arbejde sig op på lige vilkår som med mændene. Til gavn for dem selv, men så sandelig også for virksomhederne.