DAGENS LEDER: Plads til forbedring med indeklimaet
Vælgerne har talt, og mens nogle kommuner i skrivende stund endnu ikke har den endelige konstituering på plads, så er der nok at tage fat på, når de nye byråd trækker i arbejdstøjet fra den 1. januar næste år.
Et af dem kunne være indeklimaet på de kommunale skoler. Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at ud af 346 besøg på landets skoler har det resulteret i 84 påbud eller vejledninger, som skal rette op på et dårligt indeklima.
Indeklimaet på de danske skoler er kommet endnu mere i fokus, efter folkeskolereformen er trådt i kraft. Reformen betyder, at elever og lærere skal være længere tid i bygningerne, og et dårligt indeklima fordrer ikke ligefrem en optimal og koncentreret hverdag, hvis indeklimaet resulterer i lugtgener og besvær med hovedpine. Hverken for elever, men heller ikke for lærere.
Når man så samtidig tager i betragtning, at de kommuner, som har investeret mest i skolerne - primært i hovedstadsområdet og på Sjælland - så også ofte er dem med flest påbud i forhold til indeklimaet, vidner det om, at det ikke er indeklimaforbedringer, som kommunerne har prioriteret højest.
Måske er det fordi, indeklimaet ikke udmiddelbart er en "se-bar" renovering. Men kommunerne skylder både lærere og elever at tage indeklimaet langt mere alvorligt. En skolegang skal ikke være skyld i, at elever udvikler eksempelvis luftvejssygdomme, eller lærerne bliver syge af at gå på arbejde. Det fokus bør de nye byråd have med i deres overvejelser, når de kigger på fremtidige anlægsinvesteringer.