23948sdkhjf

Genopstået dansk betondæk får udenlandsk gennembrud

Abeo har indgået en licensaftale med Finlands største elementproducent, som gør det danskudviklede SL-dæk til sit hovedprodukt til den finske boligsektor fra årsskiftet

SL-dækket står foran et stort gennembrud på det udenlandske marked.

Producenten Abeo kan i dag offentliggøre, at virksomheden har indgået en licensaftale om produktion af det danskudviklede betondæk med Lujabetoni, der er Finlands største elementproducent.

- Det her er en drømmeaftale for os. Vi kunne ikke forestille os noget bedre end at gå ind på et marked med den største spiller, der findes, som så oven i købet vælger at gøre SL-dækket til hovedproduktet for deres boligbyggeri, siger Abeo-direktør Alexander Wulff til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

SuperLaatta i Finland
Lujabetoni har brugt de sidste måneder på at introducere SL-dækket til de første kunder. Modtagelsen har været så overvældende, at produktionskapaciteten for 2018 næsten allerede er udsolgt.

Lujabetoni
Den finske familievirksomhed har 750 ansatte og omsætter for mere end en milliard kroner. Derudover driver Luja-gruppen også entreprenørvirksomheden, Lujatalo, med en omsætning på tre mia. kroner.

Den finske elementproducent arbejder lige nu med at etablere produktionslinjen, så de første SL-dæk fra februar kan leveres til projekter beliggende i Espoo og Vantaa lige udenfor Helsinki.

- Vi ser SL-dækket som en kæmpe mulighed for at give vores kunder i boligsektoren et bedre betondæk, der kombinerer indbyggede løsninger såsom badeværelsesinstallationer og gulvvarme. Dette simplificerer vores kunders arbejdsprocesser på byggepladsen markant og giver en billigere dækkonstruktion. Faktisk er vi så overbeviste omkring produktet, at vi har valgt at kalde det for "SuperLaatta" ("Superbetondæk" på dansk, red.), siger Mikko Isotalo, der er adm. direktør i Lujabetoni, som samtidig gør SL-dækket til sit primære produkt til den finske boligsektor.

Flere aftaler i udlandet på vej
Abeo gik konkurs i maj 2016, men bare to uger senere genopstod virksomheden som et datterselskab under Industri Beton Holding ApS med de tidligere Abeo-ansatte, Peter Hertz, Morten Schramm Rasmussen og Alexander Wulff selv som medejere.

Strategien har siden da været at få fodfæste på det danske marked som et afsæt til udlandet. I foråret kunne Abeo offentliggøre en stor ordre på den samlede elemententreprise til bygningerne Porthuset og Købmandsgården i Bagsværd, som kræver 22.400 kvm SL-dæk. Dermed har Abeo solgt knap 100.000 kvm SL-dæk i firmaets samlede levetid.

Alexander Wulff mener derfor, tiden er inde til at fokusere på udlandet, og han håber, den finske licensaftale gør det lettere at lande lignende aftaler.

- Det er en kæmpe blåstempling, som er med til at rykke os op i en anden liga. Det er klart, at det også er positivt for os, når vi skal snakke med andre licenstagere, at vi kan pege på, at Lujabetoni er gået med som licenstager, siger Abeo-direktøren, som ikke vil afvise, at virksomheden kan præsentere nye aftaler i en forholdsvis nær fremtid.

- Vi er meget tit i udlandet for at snakke med elementproducenter, og vi har nogle dialoger lige nu, som vi forventer, bliver til noget næste år.

Læs mere om Abeo:
Optimeringsproces sænkede prisen
"Vi er kommet styrket ud af konkursen"

Abeo

Abeo blev etableret i 2010 i et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), kapitalfonden Seed Capital og en stiftergruppe bestående af professor Kristian Hertz og de tre CBS-studerende, Mads Løntoft, Peter Hertz og Alexander Wulff.

Ideen var at kommercialisere de to banebrydende og patenterede betonteknologier Super-Lette Konstruktioner og Perlekædearmering. Deraf kommer også navnet ”Abeo”, som er latin og betyder ”at forandre” eller ”at transformere”.

Begge teknologier er opfundet af Kristian Hertz, der er professor i design af bygningskonstruktioner ved Institut for Byggeri og Anlæg på DTU
Kristian Hertz har efter konkursen ingen formel tilknytning til Abeo, men med sønnen Kristian Hertz i en rolle som meddirektør i virksomheden følger han stadig udviklingen tæt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078