23948sdkhjf

Affaldsvirksomheder får mindre bureaukrati

Formålet er at styrke dem i den internationale konkurrence om andre landes affald. Dansk Byggeri glæder sig over tiltaget

Fremover bliver det nemmere at handle med affald på tværs af landegrænser.

Det sker, fordi Miljøstyrelsen har ændret sagsbehandlingen, for en række affaldsbehandlere, så virksomhederne kan få lettet de bureaukratiske byrder og samtidig blive mere attraktive for udenlandske kunder.

Det er en række danske miljøvirksomheder, der har efterspurgt de simplere regler. Eksempelvis bliver det nu muligt for anlæggene at søge en forhåndsgodkendelse til behandling af forskellige typer affald, så affaldet kan overføres til anlæggene for tre år ad gangen i stedet for kun ét.

- Vi fjerner kort sagt noget bureaukrati og gør det nemmere at handle med sekundære råvarer som affald, samtidig med at vi bevarer en høj miljøbeskyttelse. Det giver effektive og miljørigtige danske nyttiggørelsesanlæg en markedsfordel internationalt, fordi de bliver mere attraktive for udenlandske virksomheder, der skal af med affald, siger kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær Økonomi & Affald, Camilla Bjerre Søndergaard i en pressemeddelelse.

Import af affald
Ændringen sker som led i regeringens ønske om at lette byrder og gennemføres af Taskforce for Øget Ressourceeffektivitet.

Taskforcen består af folk fra Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen.

Det er EU’s Transportforordning, der giver mulighed for at importere affald til forhåndsgodkendte anlæg for tre år i stedet for ét er til stede, men kun omkring hvert fjerde EU-land har udnyttet muligheden. Dermed får de danske virksomheder en konkurrencefordel i forhold til andre europæiske lande.

Ind på internationalt marked
Hos Dansk Byggeri er miljøkonsulent Simon Stig-Gylling heller ikke i tvivl om, at det gavner konkurrencesituationen, at miljøvirksomhederne nu skal bøvle med mindre bureaukrati.

- Det giver de danske virksomheder bedre mulighed for, at komme ind på det internationale marked. Samtidig bliver danske virksomheder mere attraktive for udenlandske kunder i kampen om affaldet, siger han.

Med muligheden for en forhåndsgodkendelse bliver det desuden lettere at planlægge, forklarer Simon Stig-Gylling og fortsætter:

- Det giver en større firsyningssikkerhed, at man kender sit forretningsgrundlag flere år frem.

Sådan fungerer godkendelserne

Når en affaldsvirksomhed vil importere og eksportere visse typer af affald, kræver det en godkendelse af myndighederne i afsender- og modtagerland

En sådan godkendelse kræver mindst 20 arbejdstimer og et gebyr til myndighederne (i Danmark 13.800 kroner til Miljøstyrelsen) at opnå og gælder normalt for et år ad gangen

Nyttiggørelsesanlæggene kan søge og få forhåndsgodkendelsen hos Miljøstyrelsen. Det vurderes at være relevant for op mod 30 danske anlæg

En forhåndsgodkendelse udløber efter 10 år, hvor der skal ansøges igen
Kilde: Miljøstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094