23948sdkhjf

30 år med blikket rettet mod grøn arkitektur

Bjerg Arkitektur er siden 1987 vokset fra mindre nordjysk tegnestue til mellemstor international arkitektvirksomhed

Arkitekt Kjeld Bjerg fik interesse for grøn arkitektur og cirkulær økonomi, inden det kom på dagsorden i Danmark.

Han stiftede i 1987 arkitektvirksomheden Bjerg Arkitektur, der i dag fejrer sin 30-års fødselsdag.

På fredag 3. november er der også fejring i Hjørring, hvor det hele begyndte.

Det har altid ligget i kortene, at Kjeld Bjerg skulle være arkitekt - hans far startede selv tegnestue i 1948 - siden er begge Kjeld Bjergs børn uddannet arkitekter, hvor Maria Bjerg Nørkjær i dag er partner og tredje generation i virksomheden.

Kilden til inspiration
Siden Kjeld Bjergs studietid i 70’erne har Rom været en stor arkitektonisk inspirationskilde. Som ung sad han på den spanske trappe, og sugede den romerske atmosfære til sig. På sin 40-års fødselsdag tog han med sin familie til Rom, hvor han sammen med sin far nød at inspicere de arkitektoniske karakteristika.

Fremmede kulturer har altid interesseret Kjeld Bjerg, og siden er det blevet til rejser rundt i hele verden blandt andet Japan, Kina og Sydamerika.

Forpligtet til de bæredygtige
Det var opgaven om fornyelse af Hjørring bymidte, der blev startskuddet for Bjerg Arkitektur. Herefter trak mulighederne igen Kjeld Bjerg mod udlandet, hvor han hentede ny inspiration. Og som han selv siger i en pressemeddelelse i forbindelse med jubilæet:

- Som arkitekt føler jeg mig forpligtet til at tage bæredygtighed seriøst med omtanke for, hvilket aftryk arkitekturen sætter på både miljø, mennesker og økonomi.

Passivhuse som murbrækker
I 2007 tog virksomheden for alvor ekspertviden fra Østrigs passivhusbyggerier til sig, med en målrettet fokusering på energirenovering.

Derfor har også flere medarbejdere specialiseret sig inden for bæredygtighedscertificeringer som Dgnb, Breeam og passivhuse. På den måde sikrer firmaet en tilgang til arkitekturen ud fra en totaløkonomisk kalkule, hvilket ifølge den stiftende partner understøtter visionen om at skabe bæredygtigt byggeri.

Børnehave-succes
På internationalt plan har Bjerg Arkitektur projekter i Polen blandt andet et projekt med Velux-fonden, hvor der bygges en børnehave efter passivhusstand.

Tegnestuens fem afdelinger
Bjerg Arkitektur har i dag cirka 35 medarbejdere fordelt på tegnestuer i Hjørring, København og Aalborg samt i Oslo og Warszawa.

De varetages af partnergruppen, som består af Maria Bjerg Nørkjær, Mark Krebs, Lars Køhler og Søren Riis Dietz.

Senest har Bjerg haft succes i Norge med syv børnehaver, hvoraf tre er afleveret, to bliver bygget lige nu og yderligere to er projekteret.

- I Norge er de langt fremme på træbyggerier, det har givet os god inspiration, på det danske marked. Vi har suget ny viden til os, som vi har taget med hjem, og vi er meget fokuseret på fremtidens træbyggerier, siger Kjeld Bjerg.

Tegnestuen har specialiseret sig i at bygge i træ - mere præcist CLT, som kan erstatte beton.

- Træ er et behageligt, miljøvenligt materiale, som indgår i naturens egen cyklus. Lige nu ser vi, at træ i en eller anden form kommer ind, og bliver brugt i udvendigt- eller indvendigt byggeri, siger Kjeld Bjerg, der mener, at det ligger dybt i folk, at et muret hus er mere værd end et træhus, og det kræver tid at lave den ide om.

- Når man kommer til Østrig, og ser de pragtfulde villaer, de kan lave i træ og ikke mindst mærker stemningen, så synes jeg det bliver lækkert, siger han.

Værdi i det bæredygtige
- Med vores totaløkonomiske viden, ser vi ikke kun på et budget forankret i en byggeproces fra start til slut - vi tegner grøn arkitektur, som set ud fra et totaløkonomisk synspunkt skaber værdi nu og ind i fremtiden på et internationalt plan, siger Kjeld Bjerg, der glæder sig over, at de store pensionsselskaber og investorer er begyndt se værdi i bæredygtigt byggeri.

- Der foregår alt for mange spændende ting til, at jeg har tid til at lade mig pensionere. Lige nu arbejder jeg med kontakter i Chile, som er interesseret i vores danske børnehaver, fortæller han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109