Hvad er det egentlig jeg kan?
Det kan lyde mærkeligt. Men man ansøgere til en stilling har faktisk ikke selv overblik over, hvilke kompetencer de egentlig har, eller hvor deres styrker ligger.
Det gælder uanset, om de søger et job med ledelsesansvar eller en af de mange andre stillinger der løbende bliver annonceret.
Og det er en stor fejl, hvis man ikke får sin jobansøgning og sit ansøgning rettet til, så den giver en kommende arbejdsgiver overblik over, hvad man kan bidrage med. Det er nemlig vigtigt, at man viser at man kan løse de opgaver, netop den virksomhed har brug for.
Derfor er det en fordel at bruge tid på at gøre sig selv klart, hvilke kompetencer man i virkeligheden sidder inde med. Eller få nogen til at hjælpe med det.
Kom et spadestik dybere
Hos organisationen Lederne hjælper man medlemmer med netop den opgave:
- Mange ansøgere begår den fejl, at de kun beskriver, hvilke konkrete funktioner og opgaver, de har haft i tidligere jobs. Men i en god ansøgning er det også vigtigt at komme et spadestik dybere og klarlægge, de personlige og faglige kompetencer, man kan tilbyde en arbejdsgiver, forklarer Anne Nørskov Hellesøe, der er job- og karrierekonsulent i organisationen Lederne.
Konkurrencen om jobs er hård, og jo tydeligere man kan formulere sine kompetencer, jo større er ens chancer.
- Vi hjælper medlemmerne ved at stille dem en række spørgsmål, der får dem til at reflektere og blive skarpere på, hvem de er, og hvad de kan, fortæller karrierekonsulenten.
Vær lidt kritisk
Udover at få lavet en kompetenceprofil, opfordrer Anne Nørskov Hellesøe ansøgerne til at være grundige i deres research.
- Inden man sender sin ansøgning, bør man analysere stillingsopslaget og forholde sig kritisk til, om de kompetencer, man har, rent faktisk er dem, virksomheden efterspørger i stillingsopslaget. Hvis man er i tvivl, er der ikke noget i vejen for, at man ringe til virksomheden og spørge, om ens analyse af stillingsopslaget stemmer overens med deres syn på, hvad de leder efter, forklarer Anne Nørskov Hellesøe.
Find dine successer
For en arbejdsgiver er det også interessant at få eksempler på projekter eller opgaver, som ansøgeren har løst godt.
- Vi plejer at foreslå vores medlemmer, at de tænker over deres succeshistorier. De skal spørge sig selv: I hvilke perioder har jeg været allermest glad for at gå på arbejde? Hvilke projekter bidrog jeg til, hvilke opgaver havde jeg, og hvilke kompetencer brugte jeg? Med de spørgsmål vil de ofte kunne identificere deres succeshistorier. Og med dem giver man arbejdsgiveren konkrete eksempler på, hvordan man bruger sine kompetencer i en arbejdssituation, siger Anne Nørskov Hellesøe.