Når godt håndværk bliver en passion
For murer og stenhugger Mads Okking er godt håndværk mere end et begreb. Godt håndværk er nemlig både med til at fastholde god byggekvalitet og gamle håndværksdyder.
- Jeg har arbejdet med på mange restaureringsopgaver og fælles for dem alle er, at de kræver viden om hvordan håndværkerne arbejdede før i tiden. Kvaliteten af restaureringsopgaven hænger derfor uløseligt sammen med både materialevalg og viden om, hvordan man gjorde før i tiden. Hvis den viden går tabt, risikerer vi at miste ufattelige bygnings- og kulturværdier, siger Mads Okking.
Han kan både vende kasketten som murer og stenhugger, men også som formand for Foreningen for Bevaringshåndværkere og siden årsskiftet som faglig konsulent i Dansk Håndværk med fokus på - ja, godt håndværk.
Han er selv initiativtager til Foreningen for Bevaringshåndværkere, som blev stiftet i juni sidste år netop med henblik på at værne om god byggeskik og de gamle håndværksfag og teknikker, så de ikke går i glemmebogen.
- Jo, man kan godt sige, at godt håndværk er blevet en passion, indrømmer han og tilføjer, at han via Foreningen for Bevaringshåndværkere håber også at kunne vække unge håndværkeres interesse for bevaringshåndværket.
Et værn mod overgreb
- Foreningen har 55 medlemmer, som alle på én eller anden måde kan bidrage med både teoretisk og teknisk viden. Og vi skal naturligvis være mange flere. Men det tager nok fire-fem år før vi for alvor rykker i forhold til antallet af medlemmer.
Til gengæld rykker vi allerede i forhold til at deltage i en lang række arrangementer om restaurering og metoder til, hvordan man bedst muligt vedligeholder gamle bygninger med respekt for byggestilen og de gamle håndværksteknikker, fortæller Mads Okking. Han forklarer, at foreningen via medlemmerne skal formidle viden og erfaring og være et sted, hvor arkitekter, tegnestuer, entreprenører og andre inden for bygningsbevaring kan henvende sig og få fagligt gode råd og konstruktiv vejledning.
Samtidig skal foreningen og dens medlemmer yde kompetent service og anbefale kompetente fagfolk til komplicerede opgaver.
Og den trafik er allerede i gang. Dels via netværket, men også via foreningens Facebook-profil og snart også en hjemmeside.
- Vi er lige nu i fuld gang med at udvikle en hjemmeside som skal være det fremtidige omdrejningspunkt for opsamling og deling af viden og kompetencer, så vi sikrer, at der ikke bliver begået overgreb på fredede og bevaringsværdige bygninger
Han afviser ikke, at det på sigt kan være hensigtsmæssigt kun at tillade virksomheder med uddannede restaureringshåndværkere at udføre opgaver på for eksempel fredede bygninger.
- Som regel er der rigtig godt styr på de fredede bygninger, mens det godt kan halte lidt når det gælder bevaringsværdige og tidstypiske bygninger i privat eller kommunalt eje. Det kan også være vanskeligt at være tro mod byggestilen, når man ikke ved noget om det og ikke umiddelbart kan søge relevant viden.
Også her vil Foreningen for Bevaringshåndværkere forsøge at hjælpe. Og det, hvad enten det er en håndværker, en bygherre eller en rådgiver, som har brug for at vide mere, siger Mads Okking.