23948sdkhjf

DGNB skabte øget fokus og gav blod på tanden

Sammen med Schmidt Hammer Lassen og KPC dannede Bascon – nu en del af COWI - et hold, der gik hen og vandt Skanderborg Kommunes konkurrence om opførelsen af det nye administrationscenter. Som del af trekløveren har COWIs rolle således været som rådgiver for KPC, der har været totalentreprenør.

COWI har rådgivet under alle ingeniørdisciplinerne, lige fra fundering og konstruktion til el, VVS, ventilation, afvanding og indeklimaforhold. Både under konkurrencen og i det efterfølgende arbejde har der været store krav til byggeriet, der skulle opnå en DGNB-certificering.

- Vi var hyret af KPC til at håndtere og optimere byggeriet i forhold til DGNB-certificeringen. Vi har dertil indhentet hjælp fra Cenergia, som har forestået selve ansøgningen. Kommunen har fra starten haft et ønske om, at byggeriet som minimum skulle opnå næsthøjeste karakter under DGNB, hvilket har været med til at definere hvilke løsninger, der er valgt og hvilke baner, der er tænkt i, fortæller Torben Bottke, ingeniør hos COWI.

Der er en lang række løsninger, man kan vælge at implementere, hvis der ønskes flere point på DGNB-skalaen. I det nye byggeri er der af teknisk art f.eks. solceller på taget, varmegenindvinding fra afløbsvand i omklædningsfaciliteterne, og naturlig ventilation i det store atrium.

- Et stykke inde i projekteringen begyndte vi at kunne se, at det ikke var umuligt at opnå den højeste karakter under DGNB, uden at det nødvendigvis ville koste totalentreprenøren yderligere. Det gjorde det jo lidt spændende, og medførte et ekstra fokus, hvor entreprenører, arkitekter, bygherrer og ingeniører spurgte dem selv, om der var mulighed for lige at optimere på et parameter eller to, fortæller Torben Bottke.

Torben Bottke vil først og fremmest betegne DGNB som en slags ”sund fornuft”, der bygges ind i huset. Han afslutter:

Vi bygger jo altid efter sund fornuft, men DGNB-tanken medfører at der tænkes over tingene en ekstra gang. For vores vedkommende har kravene til DGNB ikke gjort vores arbejde vanskeligere, men derimod givet ekstra fokus på lige at stramme installationerne ekstra op.

Faktaboks

  • På den tekniske side opfylder byggeriet af Skanderborg Fælled alle 2020-kravene vedrørende energi.
  • Flere vægge i kontorbygningens mødelokaler er indlagt med PCM (Phase Changing Material). Materialet absorberer og frigiver automatisk energi efter omgivelserne. Når det bliver varmt i et mødelokale vil materialet suge varmen til sig, uden det kan mærkes på overfladen, og der kan holdes en passende temperatur. Når lokalet ikke er i brug afgives varmen igen.
  • COWI har mere end 85 år i rådgivningsbranchen med eksperter i verdensklasse indenfor ingeniørkunst, miljø og samfundsøkonomi.
  • Læs mere om COWI på www.cowi.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11