TV-inspektion kan eksporteres
Ensartede standarder, fælles digitale databaser over ledningsnettet samt løbende kontrol af TV-produktionen - med Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK) under Dansk Byggeri har Danmark siden 1986 opbygget Europas førende kontrolordning.
Nu gør DTVK klar til eksport af software og knowhow. Danva ser udvikling og digitalisering som afgørende for, at Danmarks vandvisioner på eksportområdet kan indfries.
- I takt med at klimaforandringerne raser, så har udlandet gennem de senere år vist større og større interesse for at kopiere DTVK modellen, som vi har opbygget gennem mere end 30 år. Nu er vi i gang med at sætte det hele i system, så vi har et samlet koncept, hvor vi både kan rådgive og sælge software. I første omgang satser vi på Sverige og Norge, England og Tyskland, som er de lande der har vist størst interesse, siger formanden for TV-inspektionsgruppen under DTVK Claus Vangsager.
Internationale ambitioner
Han peger bl.a. på, at udover selve opbygningen af DTVK, herunder kontrolinstansen, så har DTVK også et kæmpe forspring inden for software-løsninger, hvor det er helt afgørende, at alt TV-inspektion indberettes og samles i databaser. TV-inspektionsgruppen har bl.a. udviklet egen software - Dandas-TV- som er et program, der registrerer TV-inspektionen, mens Danva har udviklet ledningsregistreringsmodellen DANDAS, så der er styr på data helt ude fra TV-bilen og ind på skrivebordet hos ledningsejeren
- Regnvandshåndtering af de stigende mængder vand er en samfundsudfordring over hele Europa. Det kræver præcis kortlægning og dokumentation af spildevandsledningerne, så derfor ser vi store muligheder for de af vores medlemmer, der har mod på udlandet. Vi har en klar ambition om at gøre os gældende internationalt og den vej igennem skabe flere arbejdspladser, forklarer Claus Vangsager.
Fundament for løsninger
Forsyningsselskaberne i Danmark, herunder Danva, er med til at sætte standarderne for DTVK og medlemsvirksomhederne. Formand for DTVK Bo Laden peger på, at vandsektorloven foreskriver, at forsyningerne skal være med til at udvikle mulighederne for erhvervslivet ved at sætte branchens højeste standarder og derved forbedre eksportmulighederne.
- DTVK er et mønstereksempel på, hvordan forsyningsselskaberne kan understøtte erhvervslivet. I Danmark er vi rigtig gode til at håndtere spildevand og udvikle innovative løsninger. Men hele fundamentet for Danmarks førerposition bygger på ensartede standarder og ledningsregistreringsdatabaser, der giver et præcist overblik over ledningsnettet, forklarer Bo Laden.
Rygraden i vandvisioner
Også Danvas direktør Carl-Emil Larsen peger på, at for at sikre den danske eksport af vandteknologi, så er det helt afgørende, at vandselskaberne bidrager til innovation gennem udvikling og digitalisering og åbner døre i forbindelse med eksportfremstød.
- Dokumenteret overblik over spildevandsledninger er altafgørende for, at vi kan etablere langtidsholdbare løsninger og dermed imødegå de klimatiske ændringer. Samtidig er det vigtigt for at opfylde Danmarks vandvision, hvor et af hovedmålene er, at eksporten af vandteknologi skal være fordoblet senest i 2025. Det kan vi kun, hvis vi fortsætter med at levere intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger, siger Carl-Emil Larsen.
Sigh