Hr. minister, giv en hånd til danske håndværkeres sikkerhed og sundhed
Indsatsen for et bedre arbejdsmiljø skal gentænkes, lyder den positive melding fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Ministeren kalder det en falliterklæring, at der ikke er sket et mærkbart fald i antallet af arbejdsulykker i byggeriet, og Lund Poulsen lægger op til snart at tage konkrete initiativer, der skal styrke arbejdsmiljøet i byggeriet.
Det er uomtvisteligt, at vi i byggeriet har ondt i arbejdsmiljøet, og at rigtig mange bygningsarbejdere døjer med smerter. Nye tal fra undersøgelsen Arbejdsmiljø & Helbred 2016 afslører en stigning i andelen med muskel- og skeletbesvær i byggeriet, og Arbejdstilsynets tal viser et vedvarende højt niveau af anmeldte arbejdsulykker i byggeriet. Smerter, slid og ulykker fører alt sammen til øget sygefravær.
Indsatsen har slået fejl
Selvom mange virksomheder og ansatte gør en seriøs indsats, må vi konstatere, at den samlede arbejdsmiljøindsats i byggeriet er slået fejl.
I BAT mener vi, at der er brug for massiv oprustning af indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, hvis den negative udvikling skal knækkes, og det skal lykkes at skabe flere gode år på arbejdsmarkedet for håndværkerne i byggeriet.
Appel til beskæftigelsesministeren
BAT anbefaler, at indsatsen om arbejdsmiljø i al sin enkelthed skal motivere virksomheder og bygherrer samt projekterende og rådgivende til altid at overholde arbejdsmiljøloven. Et solidt ledelsesengagement er vejen til et bedre arbejdsmiljø. Kombineres ledelsens engagement med seriøs og daglig inddragelse af de ansatte, har vi opskriften på det gode arbejdsmiljø. Der er behov for at styrke samarbejdet om arbejdsmiljø og bl.a. sikre, at alle arbejdsmiljørepræsentanter kommer på årlig supplerende arbejdsmiljøuddannelse.
BAT retter en appel til Lund Poulsen om at tage politiske initiativer, der på afgørende vis styrker sikkerhed og sundhed i byggeriet og for alvor gør det bedre at være bygningsarbejder.
BAT foreslår her virkemidler, der motiverer branchen at tænke "Arbejdsmiljø først - hver dag".
1. Alle i værdikæden i byggeriet skal holdes op på pligten til at sikre, at arbejdet planlægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
2. Arbejdsmiljø skal tænkes ind ved udbud af byggeopgaver, og kontrakterne indgås med de rådgivere, projekterende og udførende virksomheder, der går foran, hvad angår arbejdsmiljø.
3. Arbejdstilsynets kontrol af arbejdsmiljøet skal styrkes markant - dels ved at lade kontrollen starte på byggepladserne og dels ved at øge den økonomiske bevilling til kontrol med arbejdsmiljø i byggeriet til som minimum 2015-niveau.
4. Byggeriets virksomheder skal vejledes mere offensivt ved at fordoble midlerne til Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i bygge og anlæg.
5. Små og mellemstore virksomheders brug af kompetent rådgivning om arbejdsmiljø skal styrkes - dels ved at øge brugen af autoriseret arbejdsmiljørådgivning og dels ved at etablere et nyt center, der yder 1:1-rådgivning om godt arbejdsmiljø og flere gode år i byggeriet. Rådgivningen hjælper med at løse konkrete problemer i arbejdsmiljøet og er et supplement til information og vejledning fra Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i bygge og anlæg og Byggeriets Arbejdsmiljøbus.
Et godt arbejdsmiljø betaler sig
Dårligt arbejdsmiljø koster milliarder. BAT opfordrer regeringen til at investere massivt i et godt arbejdsmiljø. Midlerne til en styrket arbejdsmiljøindsats findes allerede, så det er et spørgsmål om politisk vilje, om midlerne skal sættes i arbejde.
Artiklen er en del af temaet Debat.