23948sdkhjf

Dansk tegnestue mester i rådhusdesign

Henning Larsen Architects giver i flere lande deres bud på moderne og på flere måder gennemsigtige rådhuse
Rådhusene
Henning Larsen Architects
arbejder for øjeblikket på
rådhusprojekter i Danmark, Sverige, Tyskland og på
Færøerne.
Flere af rådhusene forventes af blive færdigbygget i løbet af 2017.

Henning Larsen Architects har netop vundet et nyt borger- og kulturhus ved navn Etobicoke Civic Centre i canadiske Toronto.

Vinderskitserne lægger sig op ad de efterhånden mange rådhusbyggerier, som gennem de seneste år er blevet lidt af et varemærke for tegnestuen.

- Et moderne rådhus skal have karakter af medborgerhus, hvor kultur, erhvervsliv, sundhed og administration smelter sammen, siger Louis Becker, partner i Henning Larsen Architects og ansvarlig for flere af tegnestuens rådhusbyggerier på firmaets hjemmeside.

Åbenhed, transparens og mange blandede funktioner giver med andre ord et levende, fleksibelt rådhus til glæde og gavn for både bystyret og byens borgere.

Ind i maskinrummet
Vi er altså ifølge tegnestuen langt fra gamle dages monumentale rådhusdesign, der med høje døre og sale skulle indgyde ærefrygt og stadfæste administrationens magt over borgerne.

- Rådhuset er i dag en fysisk manifestation af demokratiet og afspejler nogle aktuelle samfundsstrømninger og -strukturer, siger Louis Becker, som håber, at rådhusene åbner sig og inviterer borgerne ind i kommunens maskinrum.

- Den administrative funktion er blotlagt og tilgængelig, og byrådssalen anvendes til andre formål end det ugentlige byrådsmøde. På den måde får alle, uanset alder, køn og social baggrund, fri og lige adgang til demokratiet, siger Louis Becker.

Flere funktioner samme sted
Transparens er nøgleordet i de moderne rådhusbyggerier, som Henning Larsen står bag - fra Ansbach i syd til Kiruna i nord. Et godt eksempel herhjemme er Middelfart Rådhus og Bycenter, som efter planen åbner i sensommeren 2017. Her kan man bogstavelig talt kigge lige ind i byrådssalen, når man som bilist passerer Lillebæltsbroen. Omvendt har brugerne af byrådssalen storslået udsigt over bæltet.

I Middelfart ser man en anden tendens, som har præget rådhusbyggeriet de senere år: En blanding af funktioner, som eksempelvis boliger og butikker, er med til at sikre et økonomisk grundlag for de nye byggerier.

I Kiruna i Nordsverige har man valgt at integrere et kunstmuseum i byens nye rådhus, og i Egedal Kommune nord for København rummer rådhuset også et sundhedscenter.

- Fordelene ved samlokalisering er mange. Flere funktioner sikrer liv og aktivitet i og omkring rådhuset - også uden for åbningstid. Dermed føler borgerne større ejerskab til det nye hus. Den lokale forankring har stor betydning for sammenhængskraften i kommunen og stor værdi for demokratiet, mener Louis Becker.
kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13