23948sdkhjf

Japansk arkitektur når det er mest luftigt

Fejringen af 150-året for det dansk-japanske samarbejde markeres med en udstilling af arkitekten Hiroshi Sambuichi

Forestil dig en bygning, der ikke er afhængig af at få tilført lys, elektricitet eller vand. En bygning, der er selvforsynende og i balance med naturen.

Det er den slags bygninger, der har gjort arkitekt Hiroshi Sambuichi til et stort navn i japansk arkitektur.

I forbindelse med fejring af 150-året for de dansk-japanske diplomatiske relationer præsenterer Dansk Arkitektur Center i København en solo-udstilling med Sambuichi, hvis arkitektur drives af naturens kræfter - af bevægelserne i vand, luft og lys.

- Hans lavteknologiske tilgang er blevet et eksemplarisk billede på, hvordan man lever bæredygtigt og poetisk i samspil med naturen og imødekommer de globale udfordringer, vi står overfor i det 21. århundrede, siger Tanya Lindkvist, programchef for Life hos Dansk Arkitektur Center, i en pressemeddelelse.

Grundig proces
Dansk design og arkitektur har historisk haft en nær tilknytning til det japanske og omvendt. Der er mange fælles referencer i forhold til den rene og enkle æstetik og respekten for naturen.

- Med fejringen af 150-året for det dansk-japanske samarbejde, vil vi gerne udforske nærmere, hvad det er, at japansk arkitektur og kultur kan bidrage med til det danske samfund, siger Tanya Lindkvist, som tilføjer, at arkitekten i sin arbejdsproces bruger flere måneder på at analysere stedets geologi og geografi - dets topografi, varme-kulde samt vindforhold.

Parallelt med den analytiske tilgang til stedet, er han også optaget af, om arkitekturen på et højere plan er i balance og i harmoni, hvilket man kan mærke i hans bygninger, der ofte fremstår meget afklarede og rolige.

Kuppel med iskrystaller
Et eksempel på Sambuichis tilgang til arkitektur er ’Rokko observatorium’ beliggende i Rokko-bjergene ved Kobe.

Her var opgaven at skabe en udsigtspost, hvilket Sambuichi løste ved at skabe en kuppel, hvorpå der dannes de smukkeste iskrystaller som følge af områdets særlige naturforhold.

"Fokus er således ikke på bygningen, men på naturens egen magi, som man kan opleve inde i kuplen", lyder det fra udstillingsarrangørerne.

I en større skala har Sambuichi skabt et kulturhus kaldet ’Naoshima Hall’, der vandt Wallpapers Design Award 2017 for det bedste offentlige byggeri.

Konstruktionen er inspireret af de traditionelle japanske huse med skrånende tage, der ender i en spids, for derved at kunne kontrollere luftens strømninger, mens koldt vand, der pumpes gennem taget sørger for at afkøle huset om sommeren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095