Digitalt samarbejde på tværs af kloden
Aalborg - Vietnam tur/retur.
Sådan kan det tværfaglige eksperimentarium på De Digitale Dage, der slutter i dag, blandt andet betegnes.
Arrangementet breder vingerne ud med et konkret projekt i form af en forvandling af en staldbygning i Aalborg Zoo, der i samarbejde mellem studerende fra de nordjyske byggeuddannelser og studerende på Universitetet i Ho Chi Minh City kan forvandles til nyt restaurantområde med udsigt til savanneområdet.
- Vi tager forskud på septembers åbning af den nye konstruktøruddannelse i Vietnam, siger adjunkt Søren Nissen fra UCN Teknologi, der gør klar til tværfagligt globalt samarbejde på årets digitale dage.
Det er ottende gang, siden de nordjyske byggeuddannelser i 2009 satte sig for at gå forrest i udviklingen af Det Digitale Byggeri og uddannelse af fremtidens digitale specialister til byggebranchen.
Stort samarbejde
Det sker, når en bred kreds af virksomheder, danske og vietnamesiske arkitektstuderende på universitetet i Ho Chi Ming City, studerende fra Bygningsinformatik og ingeniøruddannelserne på Aalborg Universitet, EUX-studerende fra EUC Nord og studerende fra byggeuddannelserne arbejder sammen.
Således deltager repræsentanter fra Cowi, Rambøll, NCC, Dansk Boligbyg, MT Højgaard, Frandsen & Søndergaard Lund & Staun, Færch & Co samt Bjerg Arkitektur i årets digitale eksperimentarium som vejledere og facilitatorer for de studerende.
- Udviklingen af byggeriets digitale modeller og videreudvikling af nye virtual-reality-redskaber, også i byggeuddannelserne, giver behov for at styrke det internationale perspektiv, siger professor Kjeld Svidt fra Aalborg Universitet.
Han tilføjer, at universitetets uddannelser i Byggeledelse og Informatik fra starten af 2018 får en mere international profil.
Sammen når vi længere
- Tværfagligt samarbejde er et kodeord og vi ser allerede i dag, at byggebranchen som led i øget internationalisering bliver mødt med krav om øget samarbejde, fastslår Kjeld Svidt.
Underviser på bygnings-konstrukturuddannelsen, adjunkt Søren Nissen, UCN Teknologi, supplerer, at både når det gælder om at ruste de studerende til fremtidens job, og når det gælder udviklingen af byggeriet og byggeriets virksomheder, er de digitale dage vigtige.
- Vi glæder os over fortsat styrket opbakning fra en bred kreds af byggeriets førende virksomheder, og vi er stolte over, at repræsentanter fra ti virksomheder i år sidder med bag skærmene som vejledere og facilitatorer. Og de er meget aktive i år. Og de fra erhvervslivet får også nogle aha-oplevelser, de inspirerer hinanden, siger Søren Nissen til Arkbyg.
24 timer non-stop
Søren Nissen fortæller, at årets digitale projektering - forvandling af en 700 kvadratmeter savannestald med en lofthøjde på 15 meter i Aalborg ZOO - kommer til at køre i døgndrift:
- Vi udnytter tidsforskellen mellem Danmark og Vietnam, og reelt bliver der tale om 24 timers non-stop-projektering.
Søren Nissen understreger, at Aalborg ZOO ikke har taget endelig stilling til, hvordan man fremover skal bruge staldbygningen, han ser de studerendes forslag til forvandling af staldbygningen som inspiration til staldens fremtidige anvendelse.
- Reelt udgør selve projektet kun en ramme. Det egentlige fokus er test af de digitale muligheder i global døgnprojektering samt videreudvikling af projektlederrollen. På den baggrund har vi op mod årets arbejde i det digitale eksperimentarium gennemført workshops og intromøder, hvor de studerende sammen med Finn Pedersen fra EUC Nord har arbejdet med forudsætninger for ’det gode møde’, ligesom de studerende med Kenneth Højbjerg fra Cowi har arbejdet med afklaring af programafgrænsning og udvikling af de digitale processer, siger Søren Nissen.