DAGENS LEDER: Handler det om dårlig vvs-kemi?
Det skete i 2012; gentog sig i 2014 og for tredje overenskomstforhandling i træk er forhandlingerne mellem virksomhederne i Tekniq på den ene side og arbejdstagerne i Blik- og Rørarbejderforbundet brudt sammen.
Årsagen er igen uenigheder omkring akkordsystemet, hvor ikke mindst arbejdsgiverne ønsker, at virksomhederne får mulighed for at lave lokalaftaler, som det er tilfældet på alle andre områder.
At parterne for tredje gang i træk nu må se vvs-området samlet op af forligsmandens mæglingsskitse er bemærkelsesværdigt, og det er på sin plads at spørge: Hvad har vvs-branchen gang i?
Både Tekniq og Blik- og Rørarbejderforbundet har haft tid til at finde en løsning på akkordproblematikken. Det er trods alt tilladt at mødes også efter, at en overenskomst er faldet på plads.
Parterne har siden 2012 haft masser af muligheder for at sætte sig sammen og forsøge at finde løsninger, og man kan jo få den tanke, om det i stedet handler om, at den personlige kemi mellem forhandlerne på området kunne være langt bedre, og at det står i vejen for en løsning.
De fastlåste forhandlinger er kun med til at hæmme produktiviteten i vvs-virksomhederne. Nutidige og fremtidssikrede overenskomster, der er skabt i samarbejde mellem virksomheder og ansatte, er trods alt vejen frem. Her bør forhandlerne være sig deres ansvar bevidst og snarest muligt sætte sig sammen og lægge fortidens stridigheder bag sig - til gavn for både virksomheder og ansatte.