Brancheorganisation er ikke overrasket
Hos Dansk Byggeri er man ikke overrasket over konklusionen om, at der er penge at spare ved at udlicitere vej- og parkområdet.
En konklusion, som et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet kommer med. Her konkluderes det, at genvinsten er størst første gang, en dansk kommune udliciterer området, men at det samlede besparelsespotentiale først indfries efter gentagne udbud.
- Vi har haft en tommelfingerregel om et besparelsespotentiale på typisk fem til 10 procent, fortæller erhvervspolitisk chef i arbejdsgiver- og brancheorganisationen, Torben Liborius, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Han understreger, at det er vigtigt, at kommunerne ikke kun udliciterer for at opnå besparelser. Hvis man udelukkende gør det, så risikerer man et "kapløb mod prisbunden", påpeger han.
Det er vigtigt også at fokusere på bedre løsninger.
- Og der er ikke grund til først at gøre det anden eller tredje gang, man udliciterer, siger han og peger også på udfordringer med kontrolbud.
Anbefalinger er ude
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet har Dansk Byggeri, Dansk Erhverv og Dansk Industri sammen lavet en række anbefalinger, der "skal sikre mere retvisende kontrolbud og dermed styrke konkurrencen".
De fælles anbefalinger handler blandt andet om at få kommunerne til at meddele en forventet targetpris, at kommunerne bør få kontrolbud eksternt valideret, og at der fra centralt hold bør udarbejdes en ny og bedre vejledning samt en skabelon, der tydeligt viser, hvilke omkostninger der skal medtages i et korrekt beregnet kontrolbud.
Tilbage i december lød KL’s svar, at de havde bemærket, at kommunernes beregning af kontrolbud igen var sat på dagsordenen.
- Sat på spidsen er emnet havnet her, fordi der ikke altid er tillid til kommunernes prissætning og intentioner med buddet, det synes vi naturligvis er ærgerligt. I udgangspunktet er reglerne ikke en barriere, det handler mere om, at tilliden til kontrolbud skal tilbage, lød svaret fra Susanne Nørlund Munk, specialkonsulent i KL, dengang.
Her fremhævede hun nogle af anbefalingerne som fornuftige og påpegede samtidigt, at det er vigtigt, at man ikke får opbygget yderligere bureaukrati og flere barrierer for kommunernes konkurrenceudsættelse.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KL på forskningsprojektet fra Aalborg Universitet inden deadline.
Læs også:
Udlicitering af vej- og parkområdet Besparelser er størst ved gentagne udbud
Byggeriet forlanger bedre rammer for kontrolbud