Brancheorganisationer savner reformer
Det går bedre for de danske virksomheder. Krisen har sluppet sit tag. Der er vækst. Og mange virksomheder melder allerede om mangel på arbejdskraft.
Det er derfor nu, der skal reformeres, mener flere brancheorganisationer, der ærgrer sig over, at den daværende Venstre-regerings stort anlagte 2025-plan løb ud i sandet efter manglende politisk opbakning.
For det er, når det går godt, at reformer bedst glider ned, mener Kent Damsgaard, vicedirektør i DI.
- Reformer er vejen til at sikre, at de bedre tider kan fortsætte, så vi dermed undgår, at boblen braser. Efter finanskrisen var et kæmpe underskud på de offentlige budgetter og der blev derfor foretaget en række nødvendige reformer. De reformer havde været lettere, at gennemføre, mens det gik godt og mange flere var på arbejdsmarkedet, siger han og understreger, at gennemføres der ikke reformer nu, så risikerer vi, at virksomhederne i endnu højere grad kommer til at mangle arbejdskraft.
Sænk skatten
Derfor er en af de reformer, som DI finder nødvendig også en, der skal sikre, at virksomhederne bliver sikret tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft.
- Man bør se på, hvordan Danmark kan tiltrække dygtig udenlandsk arbejdskraft. De eksisterende ordninger kan godt gøre smidigere. Desuden bør man kigge på tilbagetrækningsalder og pensionsalder, der vil blive hævet gradvist og løbende. Det kunne man godt indfase allerede fra 2025 frem for 2030. Et tredje vigtigt punkt er, at få flere af dem på kanten af arbejdsmarkedet i job. Det kan man gøre ved at sænke skatten på arbejde, siger Kent Damsgaard.
Bedre infrastruktur
V-regeringens 2025-plan, der blev lanceret i forbindelse med finanslovsforslaget for 2017 havde blandt andet fokus på produktivitet. Det spor er stadig vigtigt at følge, mener Kent Damsgaard.
- For at få mere gang hjulene, bør vi investere i bedre infrastruktur. Det skaber bedre produktivitet, da man derved undgår spildtid på vejene. Og så skal der kigges på administrative byrder og bøvl. For den tid virksomhederne bruger på at udfylde blanketter, kunne de i stedet bruge med kunderne eller i produktionen, siger han.
Hos brancheforeningen Arbejdsgiver bakker Anne Vibeke Gregersen, konstitueret direktør og juridisk chef op om, at det er nu der skal reformeres.
- Det er velkendt, at der er mangel på arbejdskraft og at det skaber problemer for virksomhederne. Derfor er det vigtigt at tage fat på uddannelsessystemet, så man kan sikre, at erhvervslivet får de folk, de har brug for, siger hun.