DAGENS LEDER: G for Gammeldags
G-dage er en betegnelse for de tre første ledighedsdage, efter en medarbejder er fratrådt, og hvor medarbejderen har ret til en arbejdsgivergodtgørelse. Når en medarbejder bliver opsagt eller hjemsendt og er ledig de første tre dage efter fratrædelsen, skal virksomheden betale disse G-dage til medarbejderen. Fremover kommer de altså kun til at betale to dage.
Hidtil har det været sådan, at ved korte ansættelsesforhold, altså under de tre måneder, skulle arbejdsgiveren betale for en enkelt G-dag. Set fra virksomhedens side er G-dagene en underlig størrelse. En slags afgift som arbejdsgiveren skal betale, fordi man ophører et ansættelsesforhold.
Lige så vel som at medarbejdere ind imellem finder ud af at de vil skifte arbejde, så er der også situationer, hvor arbejdsgiveren er nødt til at justere på antallet af medarbejdere, eller at tilrettelægge arbejdet på en anden måde, så det kræver andre kompetencer. Derfor er det en ejendommelig ting at lægge en afgift på.
G-dagene er udtryk for en gammeldags opfattelse af det at ophøre med - eller skifte arbejde af den ene eller den anden grund.
Arbejdsmarkedet er gennem årene blevet væsentligt mere flydende, og markedet for virksomhederne - også i byggeriet, kræver stor omstillingsparathed.
Men når det nu er, så er det fornuftigt at nedsætte betalingen til to dage over én kam, i stedet for at skelne mellem korte og længere ansættelser.
Læs mere side 6