Tømrerfirma bruger jægersoldat-metoder
I sidste uge kunne man følge afslutningen på TV2’s program "Korpset - gjort af det rette stof".
Her sled 30 og siden færre og færre mænd sig igennem et otte dages program designet af tidligere jægersoldater. Det var barske løjer, som blev afsluttet med et afhørings- og torturforløb, som varede næsten et døgn.
Tre mand stod pinslerne igennem, og en af dem var Morten Sort Mouritsen, afdelingschef i Hustømrerne A/S.
Hjernens vilje til forandring
Han sagde i sin tid ja til at deltage i programmet for at prøve sine egne grænser af - både fysisk og mentalt.
Men især mentalt er han blevet overrasket over, hvor meget hjernen spiller ind, selv når det synes som om, det primært er kroppen, der er på prøve. En viden, som rigtige jægersoldater bruger aktivt.
Det blev tydeligt for ham, at hjernen langt hen ad vejen har større magt end kroppen, og den erfaring kan han bruge aktivt i sin dagligdag som chef.
- Det er virkelig noget, jeg kan tage med videre, når jeg prøver at inspirere andre til at motivere sig selv og for eksempel få en sundere livsstil, siger han.
For især sundhed er noget, der halter i byggebranchen, og vanerne kan synes særligt svære at ændre her. Derfor har Morten blandt mange andre sundhedstiltag arrangeret fællestræning i afdelingen hver lørdag.
Fællesskab og ydmyghed
Og netop fællesskabet er også en essentiel faktor for jægersoldater, som får indprentet, at de er så godt som døde, hvis de kommer væk fra deres gruppe i fjendtligt terræn.
Morten selv blev overrasket over, hvor utrolig hurtigt man kommer meget tæt på menneskene omkring en, når man pludselig er i en presset situation. Her var tillid, godt samarbejde og korpsånd afgørende for, hvor godt en opgave blev løst, og hvem der "overlevede" programmet og ikke mindst afhøringerne.
- Selvfølgelig er vi i vores daglige arbejdstrummerum hverken på flugt fra fjender eller på march med 20 kg på ryggen, men der kan virkelig være run på, og det kan være meget stressende. Og her gør det bare en kæmpe forskel, at man har gode kolleger, og at man er villig til at give noget af sig selv.
Morten arbejder derfor hver dag aktivt på det gode fællesskab i virksomheden gennem blandt andet sociale arrangementer og ved at opfordre til en åben og tillidsvækkende kultur.
Endelig er også ydmyghed og taknemmelighed over tilværelsen noget, man kan bruge til at motivere sine medarbejdere og give øjenåbnere.
Det har Morten for eksempel konkret oplevet, når han har taget mennesker på kanten af samfundet, såsom flygtninge og ekskriminelle unge, ind i virksomheden.
Han får nemlig den tilbagemelding fra de andre medarbejdere, at det at arbejde sammen med en person som for eksempel er flygtet fra stor nød, giver dem et helt nyt perspektiv på livet.
Både ved at fortælle sin historie og bruge de erfaringer han har fået, håber Morten, at han kan inspirere sine medarbejdere til at arbejde sig frem mod det liv, de selv ønsker.