23948sdkhjf

Vismænd: Pæn vækst trods global usikkerhed

Der er fortsat fremgang i dansk økonomi, fastslår de økonomiske vismænd i ny prognose, der desuden opjusterer skønnet for væksten i boliginvesteringer
Trods usikkerhed på det amerikanske finansmarked, brexit og en øget grad af global protektionisme vil 2017 byde på en pæn vækst.

Hvor væksten i bruttonationalproduktet - den såkaldte BNP-vækst - vurderes at have været omkring 0,8 procent i 2016, så ventes væksten at stige til 1,7 procent i 2017.

Det fremgår af De Økonomiske Råds (DØR) nye prognoseopdatering, der ser nærmere på konjunktursituationen og de offentlige finanser frem mod 2025. For begge år medfører det en lille nedjustering i forhold til forrige skøn fra efteråret 2016.

- Vismændene nedjusterer ganske vist endnu engang skønnet for BNP-væksten i 2016 og 2017, men årsagen er egentlig positiv nok, nemlig stigende import, hvilket dansk økonomi både har plads til og brug for. På bundlinjen bekræfter DØR-prognoseopdateringen, at vi befinder os i et forholdsvis solidt opsving, som i en historisk sammenhæng dog bestemt ikke er prangende, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Det strammer til

Ifølge prognosen har også beskæftigelsen udviklet sig positivt de seneste år, og omfanget af ledige ressourcer på arbejdsmarkedet er aftagende.

Vismændene vurderer således, at beskæftigelsen i 2016 ligger omkring 20.000 personer under det niveau, der ville kunne forventes i en normal konjunktursituation.

Sammen med nye informationer om virksomhedernes mangel på arbejdskraft vurderer DØR, at risikoen for et øget pres på arbejdsmarkedet de kommende år er steget.

Det kan få den konsekvens, at det bliver sværere for virksomhederne at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, hvilket der i 2016 har været en stigende tendens til i bygge- og anlægserhvervene, fremgår det af prognosen.

- Vismændene nævner, at det strammer mere til på arbejdsmarkedet nu end bedømmelsen var ved deres ordinære halvårsrapport fra oktober. Det aktualiserer ifølge Dansk Byggeri blot behovet for uddannelse af flere faglærte samt fortsatte reformer af blandt andet efterløn og pension, så arbejdsstyrken oprustes både i kvalifikationer og i antal, siger Bo Sandberg.

For lavt sat

Vismændene har desuden opjusteret skønnet for væksten i boliginvesteringerne i 2016 ret kraftigt, men omvendt sænket skønnet for væksten i boliginvesteringerne tilsvarende til blot plus 1,4 procent i 2017.

- Dansk Byggeris nye konjunkturanalyse med skøn for boligbyggeri og boliginvesteringer er under udarbejdelse og udkommer ultimo februar, men umiddelbart synes en boliginvesteringsvækst på 1,4 procent i 2017 at være for lavt sat, siger Bo Sandberg.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd glæder cheføkonom Erik Bjørsted sig over, at samtidig med at vismændene lægger op til en relativ pæn vækst, så er Danmark nummer fem i OECD over de mest velstående lande.

- Dansk økonomi står godt rustet til fremtiden. Der er gennem de sidste mange år gennemført omfattende reformer af arbejdsmarkedet. Derfor skal der fokus på uddannelse og produktivitet, så vi kan høste det maksimale af fremgangen i dansk økonomi, siger Erik Bjørsted.

DØR-prognosen
Det står i prognosen fra De Økonomiske Råds Sekretariat:
• Der er fortsat fremgang i dansk økonomi, hvor BNP-væksten vurderes at have været ca. 0,8 procent i 2016, mens væksten ventes at stige til ca. 1,7 procent i 2017
• Beskæftigelsen har udviklet sig positivt de seneste år, og omfanget af ledige ressourcer på arbejdsmarkedet er aftagende
• Det vurderes, at beskæftigelsen i 2016 ligger omkring 20.000 personer under det niveau, der ville kunne forventes i en normal konjunktursituation
• Den offentlige saldo ventes i hele prognoseperioden at holde sig indenfor underskudsgrænsen på 3 procent af BNP fastsat i Stabilitets- og Vækstpagten
Kilde: DØR
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109