23948sdkhjf

Usagligt angreb på grønne tage

Byg-Erfa er tendentiøs og farvet i sin omtale af grønne tage i et nyt erfaringsblad, mener forhandler af grønne tagløsninger
Med et nyudgivet revideret erfaringsblad ser det ud som om, den almindeligvis seriøse byggevidenformidler Fonden Byg-Erfa har indledt en skræmmekampagne mod grønne tage. Grønne tage og en række andre klima- og miljøinitiativer tegner ellers et billede af en byggesektor, som i stigende omfang bidrager med løsninger på aktuelle og kommende klimaudfordringer.

I erfaringsbladet (27) 161217, der handler om grønne tage, skriver Fonden Byg-Erfa i indledningen, at "etablering af grønne tage strider mod god dansk byggeskik i forhold til læresætningen vis vand væk, da der ved grønne tage opretholdes et fugtigt miljø på tagfladen". Teksten er illustreret med et billede af et grønt tag, hvor den oprindelige sedum-beplantning er ved at blive fortrængt af mos.

Det gælder naturligvis fortsat, at vand bør vises væk - det vil sige bortledes - fra en tagflade. Men, at et grønt tag skulle opretholde et fugtigt miljø er en misforståelse, som ikke kan være baseret på nutidige, korrekt opbyggede grønne tage. Her er et af de grundlæggende principper netop, at der ingen barrierer er for vandets bortstrømning.

Usaglig og vildledende
I praksis forholder det sig faktisk sådan, at miljøet på en tagmembran, der fungerer som underlag for en grøn tagløsning, er tørrere end på en ubeskyttet tagmembran. Det skyldes, at planterne og det jordsubstrat, de vokser i, er i stand til at opsuge de fleste såkaldt normale regnvejr. Kraftige og langvarige skybrud kan de naturligvis ikke opfange, men dem kan et konventionelt tag eller de efterfølgende afledningssystemer i jorden heller ikke håndtere.

Erfaringsbladets indledning er desværre både usaglig, udokumenteret og vildledende. Det er vanskeligt at forstå, hvad Fonden Byg-Erfa egentlig vil med den - ud over måske at skabe interesse for erfaringsbladet med et kontroversielt budskab.

Resten af indholdet er nemlig helt overvejende sagligt og fornuftigt. Det er i øvrigt tæt baseret på Tagbranchens Oplysningsråds (TOR) Anvisning 8, der handler om grønne tage.

Erfaringsbladene, de såkaldte Byg Erfa-blade, er en gennem mange år veletableret institution i den danske byggesektor. Både bygherrer og rådgivere læner sig op ad anvisningerne i dem, når de skal vælge løsninger og materialer til deres projekter. Derfor er det uheldigt, at grønne tage nu bliver præsenteret på en tendentiøs og farvet måde i et Byg Erfa-blad.

Erfaringsblade bliver typisk omtalt og citeret i mange sammenhænge. Erfaringsbladet om grønne tage er foruden i Fonden Byg-Erfas eget nyhedsbrev således allerede omtalt i et nyhedsbrev fra HFB Byggecentrum, og yderligere omtale vil formentlig følge. Man kan frygte, at beslutningstagere, der alene læser eller hører om erfaringsbladet, men ikke læser det i sin helhed, vil vælge at se bort fra grønne tagløsninger.

Pynter ikke på omdømmet
Det vil være trist, for grønne tage bidrager blandt andet til at aflaste byernes afløbssystemer ved store nedbørsmængder. Det sker, fordi de opmagasinerer regnvand og frigiver det gradvist. Ud over det har grønne tagløsninger både økonomiske og bæredygtighedsmæssige aspekter. For eksempel forlænger de levetiden af den samlede tagløsning, fordi tagmembranens to største fjender, solens nedbrydende UV-stråling og store temperaturudsving, bliver elimineret eller reduceret. Planterne på de grønne tage øger mangfoldigheden af planter og dyr og opfanger skadelige luftpartikler, så byluften bliver mere ren.

Alt i alt er det svært at finde noget negativt at sige om grønne tage, som de er blevet udført de seneste 10 år - i øvrigt baseret på betydelig erfaring hentet fra Tyskland, hvor der findes op til 100 år gamle grønne tage. Måske er det den omstændighed, der har fået Fonden Byg Erfa til at skrue op for fantasien. Det kan godt være, at det skaber interesse. Men det pynter ikke på omdømmet som seriøs og troværdig videnformidler.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125