DAGENS LEDER: Ressourcerne der kommer og går
Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Egentlig skal det jo ses som et sundhedstegn på det danske arbejdsmarked. For det vidner om, at der er kommet mere gang i beskæftigelsen, og det er blevet nemmere at finde et nyt job. Inden for bygge- og anlægsbranchen viser en undersøgelse, at hver tredje byggearbejder har et andet job, når året er slut, end da det begyndte.
For virksomhederne har det både positive og negative konsekvenser. Det er selvfølgelig en fordel, at de nemt kan finde arbejdskraft, når ordrebøgerne begynder at bugne. Men omvendt er det ikke ligefrem ønskeligt, at højt betroede medarbejdere eller svende, man har brugt store omkostninger på at uddanne, pludselig forsvinder til et job hos konkurrenten med et ofte kæmpe videntab til følge. Men det er også konsekvensen, når man på som på det danske arbejdsmarked har forholdsvis lidt ved at hyre og fyre ansatte.
For de mindre virksomheder har det dog større konsekvenser, fordi det kan stille dem i en ringe konkurrencesituation i forhold til de store i branchen, når medarbejderne pludselig forsvinder. Og de gode muligheder for at finde nye job er også med til at presse lønningerne opad til stor skade for virksomhedernes konkurrenceevne. Dette er vigtigt at have i tankerne, når arbejdsmarkedets parter i disse måneder sidder over for hinanden til overenskomstforhandlingerne.