23948sdkhjf

Spildevandsselskab i USA-satsning

Aarhus Vand er sammen med en række danske virksomheder involveret i opførelsen af et renseanlæg i Chicago
En række danske vandvirksomheder skal være med til at omdanne det amerikanske renseanlæg Glenbard Wastewater Facility i Chicago til et energineutralt renseanlæg.

Inspirationen til projektet kommer blandt andet fra Marselisborg Renseanlæg i Aarhus.

Anlægget er ejet af Aarhus Vand og producerer 50 procent mere el, end det forbruger. Den overskydende el leveres ud til forbrugerne som grøn energi. Anlægget producerer også overskudsvarme til fjernvarmenettet, som svarer til 500 husstandes årsforbrug.

Projektet i Chicago bygger på dansk teknologi og støttes fra Miljø- og Fødevareministeriets miljøteknologiske udviklingsmidler (MUDP) med i alt 10 mio. kroner.

Projektet er blevet til gennem Water Technology Alliance Chicago (WTA Chicago), der et samarbejde mellem en række førende danske vandteknologiproducenter, Aarhus Vand og Eksportrådet.
Deltagere
De danske virksomheder, der deltager i projektet, er:
AVK
Danfoss
DHI- Institut For Vand og Miljø  
Grundfos
Landia
Linak
Nissen Energiteknik
Stjernholm

Projektet ledes af DHI


En fuldskalamodel

De 10 mio. kroner skulle gerne komme tilbage igen mange gange i form af millionordrer og nye danske arbejdspladser.

Renseanlægget i Chicago bliver nemlig en fuldskalamodel for, hvad dansk vandteknologi kan byde på.

- Anlægget skal være reklamesøjle for Danmark. Her kan amerikanerne komme og se, at det er rigtigt, hvad de har læst om dansk vandteknologi. Amerikanerne har simpelthen svært ved at tro på, at vi kan lave energineutrale rensningsanlæg. Nu kan vi vise dem, at danske løsninger virker på amerikanske anlæg. Og få ordrer hjem til danske virksomheder, siger vicedirektør Mads Leth-Petersen fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning i en pressemeddelelse

Projektleder i USA

Aarhus Vand har gennem to år haft projektleder Flemming Bomholt Møller udstationeret i Chicago - finansieret af WTA Chicago. Hans rolle har været at være ambassadør for dansk vandteknologi i USA.

Han har bidraget med knowhow fra Aarhus og har formidlet, at det er muligt både at opnå energineutralitet og bedre rensning af spildevandet. Dette har været med til at skabe stor udenlandsk interesse for at besøge Marselisborg Renseanlæg og se danske løsninger virke i praksis.

Storforbrugere af energi

Projektet i Chicago er et udviklings- og demonstrationsprojekt, der i fuld skala vil udvikle, tilpasse og demonstrere dansk spildevandsteknologi i USA.

Projektet har særligt fokus på energieffektive løsninger samt reduktion af udledte næringsstoffer. I store dele af USA er renseanlæggene storforbrugere af energi og renser mange steder endnu ikke for næringsstoffer som kvælstof og fosfor.

Der er nu udsigt til opstramning af udledningskravene på renseanlæggene, og der er hermed åbnet op for en unik eksportmulighed af dansk spildevandsteknologi.

Over de næste måneder vil danske vandteknologivirksomheder og amerikanske samarbejdspartnere sammen arbejde på det endelige anlægsdesign.

Anlægget skal efter planen stå klar i 2019 og vil være et enestående fyrtårn for dansk vandteknologi.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235