Kølervæske fjerner kvælstof fra spildevand
Forsyningsselskabet i Horsens har stort udbytte af samarbejde med virksomhed, der renser kølervæske
Årsagen er et samarbejde mellem virksomheden Avista Oil i Horsens og det daværende Horsens Vand A/S, som fra nytår er slået sammen med Odder Spildevand i Samn Forsysning.
- For at fjerne kvælstof fra spildevandet er det nødvendigt at tilsætte kulstof - som man også kalder sukkerstof - og vi skal bruge relativt store mængder. I runde tal skal der være syv gange så meget kulstof som kvælstof for at sætte den biologiske rensning i gang, forklarer projektleder Mille Hjorth Schausen i Samn Forsyning A/S.
Undgår transport
Avista Oil i Horsens er mest kendt for at rense spildolie og forvandle det til brugbart genbrugsolie. Men virksomheden renser også kølervæske fra for eksempel autoværksteder landet over. Og det er interessant for Samn Forsyning
- Den vigtigste ingrediens i kølervæske er glykol, som indeholder meget kulstof. Derfor kan vi bruge det som tilsætning til spildevandet, og den rensede kølervæske skal bare fragtes nogle få hundrede meter fra Endelavevej og om til vores anlæg på Alrøvej. Vi undgår altså en masse transport, siger Mille Hjorth Schausen, der understreger, at den rensede kølervæske er fuldt forsvarlig at bruge.
Hun peger på, restproduktet minder meget om ren alkohol, som man tidligere købte ved spritfabrikkerne i Aalborg. Det er næsten lige så effektivt som den rene alkohol, men det koster kun cirka 12 procent af, hvad spildevandsselskabet tidligere betalte for alkoholen
Andet restprodukt
Tidligere har daværende Horsens Vand A/S også brugt melasse, som er et affaldsprodukt fra produktionen af majsolie, til at fjerne kvælstof. Men det var knapt så effektivt - blandt andet fordi melassen er meget temperaturfølsom og kunne være svært at pumpe med i koldt vejr. Derfor opstod idéen om at bruge renset kølervæske.
- Vi bruger ikke lige meget af den rensede kølervæske året rundt. Om sommeren er det ikke nødvendigt at tilsætte kulstof på grund af temperaturen, men resten af året gør vi det - faktisk op mod 1.400 liter om dagen, siger Mille Hjorth Schausen.
Mængden af kvælstof i spildevandet i Horsens er relativt højt, især på grund af meget industrispildevand.
- En vigtig parameter er selvfølgelig, at spildevandet bliver ordentligt renset, inden det ender i fjorden - og her viser alle vores målinger, at rensningen fungerer helt, som den skal, siger Mille Hjorth Schausen.
brahe