Et opgør med årtiers byrums-design
Vi skal genfortrylle byen, siger to schweiziske landskabsarkitekter, der snart besøger Danmark på konferencen Byens Gulv
- Jeg-oplevelsen er flyttet ud i byens landskab. Den måde, vi oplever på, er altid personlig. Som byplanlæggere og arkitekter skal vi tilbyde mulige historier som kan opleves individuelt af brugerne, siger landskabsarkitekterne og bydesignerne Robin Winogrond og Lucas Schweingruber fra den schweiziske tegnestue Studio Vulkan i Zürich.
De to arkitekter har en lang række projekter bag sig i hjemlandet, og man kan nu møde dem i Danmark, når de holder åbningsoplægget på konferencen Byens Gulv 1. februar på Nyborg Strand.
Med personliggørelsen af oplevelsen er beskeden til deltagerne på konferencen også, at de skal gøre op med den traditionelle tankegang, at et projekt skal styres af den store overordnede ide.
- Det handler om den store forståelse, men ikke om det store design, mener Lukas Schweingruber, og han er ikke bange for at bruge store ord:
- Vi skal genfortrylle byen. Vi mangler plads i byerne i dag. Derfor må vi skabe mindre områder, som kan være stærke poetiske katalysatorer for vores fantasi og oplevelser, siger Robin Winogrond.
Akupunktur i rummet
Et eksempel på Studio Vulkans projekter er forslaget til en støjmur midt i et trafikeret forstadsområde i Zürich.
Her er den traditionelle mur i stedet blevet til et filmlærred skabt af matteret glas, hvor refleksioner fra trafikken, solen og bilernes lygter skaber en film til fri fortolkning af alle, der passerer forbi.
Dermed kan byens gulv på området forblive som den er i beton, asfalt og brosten - nødvendig for infrastrukturen.
Et færdigt projekt er Wildwood Plaza i byen Uster, hvor et smalt, grønt område i udkanten af byen er transformeret til tre forskellige skove med vilde naturoplevelser på meget lidt plads.
- Det er som en slags akupunktur i rummet. Du kan se det, vi har gjort - men du ser det ikke. I stedet kan du gøre det til dit eget personlige område.
kargaard